Majomhimlő – Oroszország szerint amerikai biolaborokból szabadult el a vírus

Az oroszok már fel is szólították a WHO-t, vizsgálja feltételezéseiket, hogy a majomhimlőhöz feltételezett amerikai biolaboroknak is köze lehet. Korábban ez az információ ukrajnai biolaboratóriumokkal terjedt, ugyancsak orosz forrásból.

2022. május 27., 19:52

Szerző:

Legalább négy amerikai ellenőrzésű biolaboratórium működik Nigériában, ahonnan a majomhimlő kórokozójának világszerte terjedő nyugat-afrikai törzse származik, ezért Oroszország felszólítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetését, hogy vizsgálja ki ezek működését – jelentette ki Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegyi- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka pénteken kamerák előtt nyilatkozva.

A hír szerint, amit a magyar MTI változatlan formában közölt, az orosz tábornok kiemelte, Abujában két, Zariában és Lagosban pedig egy-egy, az Egyesült Államok által ellenőrzött biolaboratórium működik.

„Azzal összefüggésben, hogy az Egyesült Államok számos esetben megsértette a biológiai biztonságra vonatkozó követelményeket és tárolta felelőtlen módon a patogén bioanyagokat, felszólítjuk az Egészségügyi Világszervezet vezetését, hogy vizsgálja ki az Egyesült Államok által finanszírozott nigériai laboratóriumokat Abujában, Zariában és Lagosban, és tájékoztassa a világ közvéleményét az eredményekről” – tette hozzá Kirillov.

A sajtótájékoztatót azután tartották Moszkvában, hogy több oroszbarát oldal, így az oroszokkal is szövetséges libanoni, siíta Hizbulla al-Majaddín nevű hírportálja is a majomhimlő nigériai-amerikai laboratóriumi eredetére utaló spekulációkat tálalt hírként.

Az al-Majaddín híre - amelynek forrása ugyancsak csupán Kirillov nyilatkozata, arról számol be, egy sor, veszélyes vírussal foglalkoznak amerikai epidemológusok az afrikai országban, ami kétségtelenül igaz, ugyanakkor a nemzetközi orvoslásban egyáltalán nem szokatlan jelenség.

Ezt a portál és az orosz kormány azonban most, feltételes módban, a majomhimlővel fertőzött területekhez kötötte, azt sugallva, hogy az amerikaiak óvatlanságból vagy szándékosan maguk szabadították ki a vírust.

A hír érdekessége, hogy korábban az orosz kormány a majomhimlőt még megpróbálta ugyanúgy az ukrajnai biolaborokhoz kötni, mint ahogy ezt korábban a coviddal kapcsolatban terjeszthette. Nyugati szakértők ezt a korábban felröppent hírt azóta már részletesen cáfolták a Newsweek felkérésére. Más éppen amerikaipárti, és Kína-ellenes források ezzel szemben azt próbálták meg elhitetni, a majomhimlő ugyanabból a vuhani, kínai laboratóriumból szabadult ki, ahonnan a koronavírus-fertőzés elindult, ám erre sem kínálta bizonyítékokat. 

A szakértők emlékeztetnek, mai tudásunk szerint a Nyugat-Afrikában már egy ideje embereket is megfertőző majomhimlő vírusa már 2018-19 folyamán átkerülhetett innen más kontinensekre, eddig azonban lappangott, emlékeztetnek mindenkit arra is, az eredeti területen már több száz, ha nem több ezer fertőzött lehet évek óta, csakhogy ezeket az eseteket helyben nem jelentik be.

(Kiemelt kép: A majomhimlő tünteteit mutatja egy férfi Kongóban, 1997-ben. Fotó: Brian W.J. Mahy / Centers for Disease Control and Prevention / AFP)

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).