Nem éppen pozitív a WHO véleménye az emlékeztető oltásokról

WHO: egyetlen ország sem lábalhat ki a világjárványból pusztán emlékeztető oltásokkal.

2021. december 22., 19:14

Szerző:

Nem lehet kilábalni a koronavírus-világjárványból pusztán emlékeztető oltásokkal, fontosabb, hogy mindenhol haladjanak az első adagok beadásával – figyelmeztetett szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

„Egyetlen ország sem lábalhat ki a pandémiából emlékeztető oltások segítségével, és az emlékeztető oltások nem adnak okot az ünneplésre”

– jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Genfben tartott sajtótájékoztatóján. A főigazgató szerint az általános emlékeztetőoltás-programok inkább meghosszabbítják a járványt, mintsem véget vetnének neki, mivel eltérítik a vakcinákat azoktól az országtól, amelyekben még alacsony az átoltottság.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a világban beadott minden ötödik vakcina emlékeztető oltás, ugyanakkor

a jelenleg kórházi kezelésre szorulók és a halálos áldozatok jelentős többsége oltatlan.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz idei utolsó sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy 2022-nek a Covid-19-járvány végét hozó évnek és egyben a szolidaritás új korszakát jelentő kezdetnek kell lennie.

(Kiemelt kép: Egy egészségügyi dolgozó előkészíti a Pfizer-BioNtech vakcina adagját Kelet-Jeruzsálemben 2021. december 22-én. Fotó: AHMAD GHARABLI / AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.