Washington felszólította Pekinget

Az Egyesült Államok szombaton felszólította Pekinget, hogy állítsa le provokatív és veszélyes tevékenységét a vitatott dél-kínai-tengeri vizeken, miután a kínai parti őrség hajója majdnem összeütközött egy Fülöp-szigeteki hajóval.

2023. április 30., 08:28

Szerző:

„Felszólítjuk Pekinget, hogy hagyjon fel provokatív és veszélyes akciójával” – írta közleményében az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Matthew Miller. A tisztségviselő hozzátette: Washington határozottan kiáll szövetségese, Manila mellett. 

Az Egyesült Államok emlékeztetett, hogy a Fülöp-szigeteki fegyveres erők, hajók vagy repülőgépek, illetve a parti őrség járművei elleni esetleges fegyveres támadás a Csendes-óceánon, beleértve a Dél-kínai-tengert, a Washington és Manila által 1951-ben kötött kölcsönös védelmi szerződés életbe lépéséhez vezetne. 

Az incidens, amely kiélezte a feszültséget Peking és Manila között, vasárnap történt a Spratly-szigetek közelében. Egy nappal korábban Csin Kang kínai külügyminiszter a Fülöp-szigetek fővárosában megbeszéléseket folytatott ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnökkel a vitatott vizeken kialakult helyzet enyhítése érdekében. 

Peking szinte az egész Dél-kínai-tengerre igényt tart, figyelmen kívül hagyva egy 2016-os nemzetközi ítéletet, amely szerint követeléseinek nincs jogalapja. 

Kína az elmúlt évtizedben több ezer hektárnyi zátonyt alakított át és militarizált a térségben, leszállópályákat, kikötőket és radarrendszereket építve. 

Kína pénteken szándékos provokációval vádolta a Fülöp-szigeteket az ügyben. Manila jelezte: a saját vizein végzett rutinellenőrzést nem lehet sem szándékosnak, sem provokatívnak nevezni, mert jogos igény, amelyet a jövőben is folytatni fognak.

(Kiemelt kép: amerikai támaszpont Manilában, a Fülöp-szigeteken. Fotó: Ted Aljibe / AFP))