Mélyen Oroszországban csaptak le az ukránok

Kedden Voronyezs orosz város polgármestere szükségállapotot rendelt el, miután az orosz hatóságok szerint az ukrán határtól nagyjából 250 kilométerre található várost dróntámadás érte.

2024. január 16., 12:08

Szerző:

Ukrajna egyelőre hallgat a támadásról – számolt be a privátbankár.hu a Lew Anno Support #Ukraine Twitter oldala alapján. 

Voronyezs mellett található az egyik olyan légibázis, amelyről többek között Szu-34-es repülőgépek indulnak Ukrajna bombázására. Orosz beszámolók szerint Voronyezs városában legalább 15 robbanás volt hallható, melyek részben a légibázis irányából származtak. Egy lakóházra törmelék esett, mely valószínűleg a légvédelem által lelőtt támadó eszközök maradványai voltak.

Egy lakóházat ki kellett üríteni, egy tízéves kislány pedig sérüléseket szenvedett – írja a lap. 

(Fotó: STRINGER / AFP)

Tegnap 20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.