Volt miniszterelnök: 99 százalék, hogy Finnország NATO-tag lesz

Alexander Stubb a BBC-nek mondta el ezt. Szerinte az orosz támadás óta a csatlakozás támogatása Finnországban már elsöprő.

2022. május 11., 19:30

Szerző:

99 százalék az, hogy Finnország hamarosan csatlakozik az Észak-Atlanti Szövetséghez, miután Oroszország február 24.én megtámadta Ukrajnát. Ezt közölte a BBC-nek adott interjújában Alexander Stubb, aki 2014 és 2015 között volt Finnország miniszterelnöke. A politikus, aki most a firenzei European University Institute tanára, emlékezetett: míg korábban az ország katonai semlegessége mindig többséget élvezett a közvéleményben,

támadásával Vlagyimir Putyin elérte, hogy ez a konszenzus mára megdőlt.

És miután Finnország Svédországgal együtt kérelmezte NATO-tagságát, a mostani kutatások már 76 százalékra teszik a lépés támogatását a finnek körében.

„Ezt az egészet csak Putyinnak köszönheti mindenki, ahogyan azt is, ha csatlakozunk.” - hangsúlyozta az Oroszországgal szomszédos, északi EU tagállam volt kormányfője. Kérdésre elmondta azt is, attól, hogy az oroszok a csatlakozás igényre válaszul „katonai következményekkel” fenyegettek, Stubb annyit válaszolt:

„Ettől egy cseppet sem félünk.”

Emlékeztetett, amikor 1949-ben Izland és Norvégia csatlakozott a NATO-hoz, a Szovjetunió ugyanígy fenyegetőzött. Hozzátette azonban a volt miniszterelnök, hogy a britek és mások által nyújtott, csatlakozási kérelem előtti biztonsági garanciák érvénybe lépéséig számítanak súlyos kibertámadásokra és orosz provokációkra is.

Ezzel kapcsolatban azonban Alexander Stubb hangsúlyozta, a finneknek és a svédeknek is nagyon erős hadseregük van, ezért állampolgáraik abszolút biztonságban érezhetik magukat ebben a bizonytalan átmeneti időben is.

Finnország hivatalosan csütörtökön jelenti be döntését arról, a kormány kéri-e felvételét a NATO-ba. 

(Kiemelt kép: Alexander Stubb, Facebook)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.