Volodimir Klicsko: „Magyarországot úgyszólván lojalitás köti Oroszországhoz”

Exklúzív interjút adott a Válasz Onlinenak az egykori bokszvilágbajnok, aki jelenleg fegyverrel védi Kijevet.

2022. április 19., 13:58

Szerző:

„Magyarország Európa része, általunk is osztott demokratikus értékekkel. Ukrajna, noha nem tagja az EU-nak, 2014 óta – az európai elvek mentén – azért harcol, hogy csatlakozhasson hozzá. Sokszor jártam önöknél, sok barátom él ott. Nem szeretnék mélyen belefolyni a politizálásba, de azt tapasztalom, hogy Magyarországot úgyszólván lojalitás köti Oroszországhoz”

– nyilatkozta Volodimir Klicsko, korábbi bokszvilágbajnok a Válasz Online-nak, hozzátéve, hogy Magyarország nem kirívó ezzel, az elmúlt évtizedekben Németország is szoros kapcsolatot ápolt Moszkvával, csakhogy, amíg Németroszág a bucsai mészárlás után belátta, hogy korábbi politikája hová vezetett, Magyarország továbbra is lojális. A lap kérdésére, hogy Klicsko ezt az alapján érzékeli így, hogy Orbán Viktor április 6-i nemzetközi sajtótájékoztatóján – független vizsgálatot sürgetve – nem nevezte meg egyértelműen a bucsai mészárlás felelősét, a bokszvilágbajnok így válaszolt:

„Mégis mit gondol, ki tehette? Ki szállt itt meg kit? Talán mi önmagunkat? Mi gyilkoltuk volna tömegével a saját lakosainkat, hogy aztán ország-világnak mutogassuk, mást hibáztatva? Bucsa az orosz elnök világos üzenete volt, mi, ukránok pedig több mint 50 napja az agressziójának áldozatai vagyunk. Ha bárki félrenéz, és eljátssza, hogy nem lát semmit, maga is passzív hadviselővé válik, és vér tapad a kezéhez.”

Klicsko, aki Bucsában is járt az orosz erők kivonulása és a vérengzés nyomainak felfedezése után beszámolt a lapnak a látottakról: „Bármit is állít megannyi csatornáján az orosz állami propaganda, a »speciális műveletü«” valójában ukránok meggyilkolását jelenti. Saját szememmel láttam ártatlan emberek holttestét Bucsában, Hosztomelben, Irpinyben. »Speciális művelet«? Háborús bűn ez és népirtás! Mariupolban foszforbombát használtak, Harkivban kazettásakat. Lakónegyedeket tartanak tűz alatt.”

Volodimir azt is megosztotta, hogy – bátyjával, Kijev polgármesterével szemben – nem készül politikusnak, ugyanakkor a jelenlegi helyzet átpolitizálja egész Ukrajnát. „Aktivista vagyok, mindig is az voltam. A háború előtt gyakran mondogattam, „egy családba elég egy politikus”. Most azonban – bár tényleg nincs hivatalos megbízatásom – belátom, hogy a munka, amit jelenleg végzek, nagyon is politikai.” A lap rákérdezett, hogy valóban fegyvert fogna-e, ha behívnák, hiszen még a háború előtt csatlakozott a kijevi területvédelmi dandárhoz. Amint a bokszvilágbajnok megosztotta az olvasókkal már járt is a frontvonalon, amikor az orosz erők még Kijev körül állomásoztak. 

Klicsko arra a kérdésre, hogy mi következik a háború után a magyar közvéleményhez fordult és segítséget kért az ukrán népnek:

„Álljanak a mi oldalunkra, és mi is az önökére fogunk! És higgyenek nekem: minden támogatást vissza fogunk adni! Többszörösen. Csak segítsenek befejezni a háborút – mert önöket is védjük attól a gonosztól, amely az országunkra tört!”

(Vitalij Klicsko kijevi polgármester, feleségével, Natalijával és fivérével, Volodimir Klicsko címvédő ukrán profi nehézsúlyú ökölvívóval (j-b) leadja szavazatát egy kijevi szavazóhelyiségben 2015. október 25-én, az ukrán helyhatósági választások napján. Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

 

 

15:54

A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat – hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.

15:19

Bernie Ecclestone golyót is vállalna az „első osztályú” Vlagyimir Putyinért, szerinte nem szándékosan öltek meg több ezer civilt az oroszok. A Formula-1 korábbi vezére egyúttal megérti Volodimir Zelenszkijt, mert humorista volt, az ukrán elnök szerinte vissza szándékozik térni a szakmájához.

2022. június 30., 14:21

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.