Putyin kiadta a parancsot az orosz hadsereg azonnali bővítésére

Eddig sem volt jelentéktelen Oroszország hadserege, pénteken azonban az orosz elnök kiadott egy azonnali hatályú rendeletet, amivel legalább 170 ezer fővel növelné a katonák számát.

 

2023. december 3., 08:47

Szerző:

Legutóbb 2022 augusztusában és szeptemberében hozott hasonló lépéseket Vlagyimir Putyin. A mostani döntéssel 2,2 milliósra duzzad a hadsereg létszáma, ebből 1,32 millió a katona – olvasható a Telex oldalán.

Hogy honnan lesz a 170 ezer újonc, arról az orosz védelmi minisztérium szerint úgy nyilatkozott, hogy önkéntesek toborzásával bővítik a hadsereget. Ez párhuzamban van Szergej Sojgu védelmi miniszter tavalyi bejelentésével, mely szerint a cél, hogy másfél millió katona alkossa az orosz sereget.

Amennyiben egy önkéntes csatlakozik az orosz hadsereghez, akkor tilos felmondania a szerződését. Hosszú ideje zajlik egyébként toborzás, az egyik gyakran használt módszer, hogy köztörvényes elítélteknek adnak amnesztiát, ha bevonulnak.

A döntés mögötti indokaiként a minisztérium a „különleges katonai műveletet” és a NATO-bővítést nevezte meg, utóbbit ugyanis kifejezetten fenyegetőnek tartják.

(Kiemelt kép: az orosz hadsereg katonai parádéja a moszkvai Vörös téren 2023. május 9-én, Szergej Sojgu védelmi miniszterrel az előtérben. Fotó: K: Kreml Moszkva / dpa Picture-Alliance via AFP)