Már tudják, kik a fő vírusterjesztők Szlovákiában

A Magyarországról beutazókat is ellenőrzik.

2021. november 26., 09:25

Szerző:

Szlovákiában az új koronavírus fertőzöttek negyed az 5-19 éves korosztályból kerül ki – mondta csütörtökön este Matej Misik, az egészségügyi minisztérium adatelemző-intézetének (IZA) az igazgatója, írja az Azonnali. A Parameter.sk beszámolója szerint az ország egészségügyi vezetői azután tartottak sajtótájékoztatót, hogy életbe lépett a két hetes általános járványügyi lezárás az országban.

A járványügyi korlátozás egy politikai kompromisszum eredményeképpen korántsem lett olyan szigorú, mint a szakemberek szerették volna. A szakértők például egy hetes iskolabezárást is javasoltak volna, de ez az egyik kormánypárt, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) tiltakozása miatt nem teljesült. A lezárással azt akarja elérni a kormány, hogy a nem egy háztartásban élő emberek közötti személyes kapcsolatok legalább 40 százalékkal csökkenjenek.

Matej Misik azt is elmondta, hogy a fertőzés miatt a mentőknek naponta mintegy 400 beteget kell kórházba vinniük, ami az összes napi kiszállás negyedét jelenti Szlovákiában. Mivel a mentőszolgálat kapacitásai határához érkezett, ez azt jelenti, hogy minden nap 400 olyan bajba jutotthoz nem érnek ki időben, aki nem COVD-fertőzött. A kórházba kerültek 81 százaléka oltatlan.

A Magyarországról beutazókat is ellenőrzik

A lezárás egyébként beutazási korlátozásokat is jelent, a schengeni külső határokon, vagyis az Ukrajnával szomszédos határátkelőkön illetve a nem schengeni országokból érkezett repülőjáratok utasainál a rendőrség ellenőrzi, hogy az illető utazási célja megfelel-e a korlátozás alól kivételt képzőknek (elsősorban üzleti, munkavállalási céllal lehet most csak Szlovákiába utazni), aki megpróbál csalni, azt ezer euróra büntethetik. Szúrópróbaszerűen ugyanakkor a többi határt is ellenőrzi a rendőrség, így a Magyarországból utazók is számíthatnak ilyenre, akár még a kerékpáros átkelőkön is.

Ott tesztelnek

Szlovákiában egyébként a magyar gyakorlattól eltérően folyamatosan tesztelik is a lakosságot, még a gyerekeket is, hetente legalább egyszer az iskolákban. Alena Prokopová, az egészségügyi minisztérium gyermekorvos szakértője arra kérte a szülőket, hogy az előírásokat próbálják „túlteljesíteni” és heti két-három tesztet is csináltassanak.

A szakemberek egyébként karácsonyra ígérnek enyhülést – ha a lezárás eléri a kívánt célt, és még ebben az esetben is csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Mint a parameter.sk megjegyzi, „ha a szakembereken múlik, a kötelező oltás is jön” Szlovákiában, a kormány mellett dolgozó egészségügyi szakértők ugyanis ezt látnák kívánatosnak. 

(Kiemelt kép: Járványügyi intézkedések ellen tiltakoznak 2020. október 17-én, Pozsonyban. Fotó: Vladimir Simicek / AFP )