Ítéletidő miatt nincs áram több mint ezer ukrajnai településen

Ukrajnában a napok óta tartó zord téli időjárás miatt 1025 településen megszakadt az áramellátás.

 

2024. január 9., 17:59

Szerző:

A viharos szél és a vezetékek eljegesedése miatt az áramkimaradás leginkább a keleti dnyipropetrovszki régiót, a déli Odessza és Mikolajiv megyéket, valamint az ország középső részében lévő kirovohradi területet sújtja– közölte az ukrán energetikai minisztérium kedden a Telegram közösségi oldalon.

A közlemény szerint a dnyipropetrovszki régióban 324 településen csaknem 29 ezer fogyasztó van áramellátás nélkül. Odessza megyében 268, a mikolajivi régióban 215, a kirovohradiban pedig 146 településen nincs áramszolgáltatás. Ezen felül áramkimaradások sújtják Zaporizzsja megye 59 települését, a herszoni régióban 14, Csernyihiv megyében kilenc és Csernyivci megyében nyolc települést.

A tárca kiemelte, hogy az érintett régiókban éjjel-nappal dolgoznak a katasztrófavédelem munkatársai, a kárelhárítást azonban jeges útszakaszok nehezítik.

Roman Mrocsko, a déli Herszon város katonai igazgatásának vezetője a Telegramon arról is tájékoztatott, hogy a fagyok miatt meghibásodtak a lakosságot vízzel ellátó generátorok a megyeszékhely körzetében. A probléma különösen a Herszon melletti Antonyivka települést érinti, amelyet az orosz erők folyamatosan ágyútűz alatt tartanak, így ott lehetetlen a javítási munkálatokat elvégezni – írta a városvezető.

(Kiemelt kép: egy nő a mobiltelefonját használja, miközben egy padon ül Odesszában a Primorszkij körúton. Fotó: Oleksandr GIMANOV / AFP)

20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.