Videón a kórház alá épített Hamász-bunker

Videón a gázai al-Sifa Kórház alatt húzódó alagútrendszert, amit az izraeli hadsereseg (IDF) szerint a Hamász terrorszervezet használt. 

2023. november 23., 10:38

Szerző:

Izrael még a gázai ostrom első napjai során azzal vádolta meg a Hamászt, hogy parancsnoki bunkert építettek a gázai Al-Sifa kórház alá. A létesítményt a múlt héten foglalta el Izrael, de több napig nem jelentkeztek a bunkerről szóló felvétellel. Tegnap hivatalos X-oldalán közzétett egy videót az izraeli haderő, melyben bemutatják az Al-Sifa kórház alatti bunkert. Az izraeli haderő szóvivője szerint az alagútrendrendszer összesen több mint 300 méter hosszú, a Hamász kiürítette a komplexumot, amikor az izraeli hadsereg közel került, majd betemette a bejáratokat – írja a portfolio.

A bunkert részletesen is bemutatja az IDF: látható a videón, hogy be volt kötve az áram (Izrael szerint közvetlenül a kórház áramhálózatára volt kötve), van a komplexumban vécé, konyha, kaszárnya, légkondicionáló. Az IDF szóvivője szerint még nem tudták teljesen feltérképezni a bunkerrendszert, mivel egy részét beomlasztotta a Hamász. Arra is kitértek, hogy azért nem készült el korábban a felvétel a bunkerről, mivel több nap volt, mire biztosították az izraeli katonák a térséget és meggyőződtek róla, hogy nincs az épület aláaknázva. Az IDF embere szerint a bunker célja az volt, hogy a Hamász vezetőinek szállást adjon, akik innen tudták irányítani a Gázában harcoló alakulataikat.

(Kiemelt képünkön: Egy katona áll az izraeli hadsereg szerint egy alagútban, amelyet a Hamász fegyveresei ástak a Gázai övezetben található Al-Sifa kórházkomplexumban. Strip, Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport közötti folyamatos csaták közepette, 2023. november 22-én. Fotó: Ahikam SERI / AFP)