Videó – Itt a legmélyebbre süllyedt hajóroncs

A második világháború legnagyobb tengeri ütközetében vetették be az amerikaiak.

2022. június 27., 14:08

Szerző:

Az amerikai haditengerészet egyik rombolójának kísérőhajója lett a legmélyebben lévő hajóroncs, amelyet valaha felfedeztek a kutatók szerint – írja a Guardian.

A „Sammy B” néven ismert USS Samuel B Roberts hajót szerdán azonosították két darabra törve egy lejtőn, 6985 méter mélységben. A második világháború legnagyobb tengeri csatájában, a Fülöp-szigeteken vívott a japán flottával szemben.

(Kiemelt kép: a 2022. június 25-én a Caladan Oceanic és az EYOS expedícióktól kapott fotó a USS Samuel B. Roberts haditengerészeti romboló, köznyelvben „Sammy B” néven ismert USS Samuel B. Roberts roncsának torpedócsöveit mutatja, miután felfedezték a Fülöp-szigeteknél. Fotó: Handout / Caladan Oceanic and EYOS expeditions / AFP)

A Wagner orosz biztonsági magánvállalkozás négy zsoldosának megöléséről számolt be hétfőn este egy dzsihadista szervezet, amely az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges. A közleményt hitelesnek ítélte meg a szélsőségesek internetes kommunikációját nyomon követő SITE amerikai hírszerzési csoport.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a nyomozás érdekeire hivatkozva elutasította, hogy nyilvánosságra hozza a Donald Trump házánál tartott FBI-házkutatásról készült, eskü alatt tett vallomásokat, a lépésre a republikánus párt kérte a minisztériumot még vasárnap.