Vészhelyzeti Brexit-központot állít fel és civileket toboroz a brit kormány

Az EU-val kötött egyezség nélküli uniós kilépésre készül London.

2019. február 8., 15:00

Szerző:

A brit kormány vészhelyzeti Brexit-központ felállításába kezdett, a központ működtetésére pedig a munkaerőpiacról toboroz közszolgákat, írta meg pénteken a The Guardian. A központ feladatául nem kisebb dolgot kapott, mint az ország zökkenőmentes további működésének biztosítása az Európai Unióból március 29-én esedékes, az Unióval kötött egyezmény nélküli kilépés, illetve a várható káosz esetére. A "hard Brexit" esélyét még csökkentheti, hogy hamarosan újrakezdődnek a tárgyalások az EU és az Egyesült Királyság között.

A várhatóan két évig működő EU-Kilépés Vészhelyzeti Központ (EU Exit Emergencies Centre, vagyis EUXE) alá más kormányzati szektorokból, elsősorban a nemzetközi fejlesztésektől és az oktatásügytől 5000 közalkalmazottat terveznek ideiglenesen átcsoportosítani. Ezt kiegészítendő további külső munkatársak felvételét tervezi a kormány. A keresett „megingathatatlan” személyek feladata a miniszterek és a kabinetirodák eligazítása lesz a „hard Brexit” miatt létrejövő vészhelyzetről, mindezt 100-140 ezer forintnak megfelelő összegért naponta.

Brexit
Fotó: TheaDesign

Hogy mégis miféle krízisekre lehet készülni, arra a brit kormányhivatalokból december óta szivárgó tervekből tudunk következtetni. Szó van bennük például a lakosság által felhalmozott, időközben megromlott élelem elszállításának nehézségeiről, a délkelet-angliai Kent megyében a visszaállított határellenőrzések miatt várható gigantikus méretű forgalmi dugókról és az emiatt a megyében ragadt állatállományról.

További kihívást jelenthet a lehetséges fertőtlenítőszer-hiány miatt az ivóvíz minőségének fenntartása, illetve a felsorolt kellemetlenségek, és boltokban jelentkező áruhiány együttes hatására a lakosság körében kialakuló feszültség.

„Ahogy ez elvárható, a minisztériumok szerte a kormányzatban keményen dolgoznak az Egyesült Királyság az EU-ból való kilépésének előkészítésén." - mondta a központtal kapcsolatban a Környezeti, Élelmezési, és Vidéki Ügyekért Felelős Minisztérium szóvivője, aki szerint a minden eshetőségre vonatkozó megfelelő felkészülés a kormány felelőssége, és ennek megfelelően folytatják a toborzást, és az erőforrások csoportosítását.

Tegnap 12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).