„Végrendelet” írására kérik a betegeket a svájci orvosok

Egy időseket védő civil szervezet tiltakozik a kérés ellen.

2020. november 21., 09:00

Szerző:

Az intenzív osztályokon dolgozó svájci orvosok társasága (SGI) arra kéri a koronavírusnak leginkább kitett embereket, hogy írják össze az ápolásukkal kapcsolatos elvárásaikat arra az esetre, ha menthetetlenül megbetegednének, mert ezáltal enyhíteni tudnák a nyomást, amely a kórházak intenzív osztályaira nehezedik most, a járvány idején. Egy civilszervezet azonban, amely az időseket segíti, tiltakozik a felhívás ellen – írja az MTI.

A Pro Senectute Schweiz nevű szervezet szerint az orvostársaság kérése átgondolatlan és tapintatlan, tagjai viszont azt mondják: az ilyen „végrendeletek” nagyon sokat segíthetnek, amikor fájdalmas, de gyors, mégis etikus döntéseket kell hozniuk sok válságos állapotban lévő beteg ápolása közben. Arra kérik a 60 év  felettieket, a krónikus alapbetegségekkel küzdőket, hogy készüljenek fel a legrosszabb eshetőségre is, amikor ezeknek a kívánságoknak az elmondására már nem lesz lehetőség, és írják le egy papírra: milyen kezelési módokat engednek, vagy éppen nem engednek meg esetükben.

A Pro Senectute Schweiz szerint az ilyen kérés normális időszakokban ésszerű, most, a járvány idején azonban azt a benyomást kelti, hogy az orvosok sürgetik a legnagyobb veszélyben lévőket olyan döntések meghozatalára, amelyekhez alapos megfontolás kell.

Thierry Fumeaux, az SGI elnöke erre reagálva közölte: a szervezet senkire nem akar nyomást gyakorolni, és főleg nem az ágyfelszabadítás céljával tették közzé felhívásukat, hanem csak azt szeretnék, ha az emberek előre gondolkodnának.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.