Végleg bezár Hongkong legnagyobb demokráciapárti újsága, aminek tulajdonosát bebörtönözték

Folyamatosan szűkül Hongkong demokráciapárti nyilvánossága.

2021. június 23., 15:01

Szerző:

Hongkong legnagyobb demokráciapárti újsága, az Apple Daily szerdán bejelentette éjfél utáni végleges leállását. A bejelentés várható volt, miután már hétfőn beszélt a lap bebörtönzött tulajdonosa arról, hogy a hatóságok befagyasztották az újság pénzügyi forrásait, múlthét csütörtökön pedig a lap főszerkesztőjét is elvitték a rendőrök egy razzia során. A razzián 500 rendőr vett részt, akik állítása szerint azért törtek rá a szerkesztőségre, mert bizonyos cikkeik megsértették az új nemzetbiztonsági törvényt.

Jimmy Lait, a lap tulajdonosát még decemberben börtönözték be összeesküvés vádjával. Februárban újra letartóztatták a demokráciapárti befektetőt, már a börtönben, mert állítólag segíteni próbált egy szökni próbáló hongkongi aktivistának. 

A 26 éves újság szerda éjféli bezárása miatt a csütörtöki lapszám lesz a legutolsó és az online verziót sem fogják frissíteni a leállás után. Közleményükben elmondták, a szerkesztőség munkatársai biztonságának érdekében döntöttek így. A lap kiadója, a Next Digital egy külön nyilatkozatot is kiadott, melyben megköszönték az újságírók munkáját, valamint az olvasók hűségét és támogatását az újság felé. 

Fotó: Peter Parks / AFP

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.