Íme a videó, amit soha nem akar adásban látni

A CNN amerikai hírcsatorna különc alapítója, Ted Turner állítólag ragaszkodott hozzá a nyolcvanas években, hogy a televízió rakjon el egy búcsúbejátszást arra az esetre, ha bekövetkezne a világvége – például az atomháború. 2015-ben aztán a „világvége esetén betenni" címkéjű videó kiszivárgott.

2022. október 10., 21:39

Szerző:

Csupán 2015-ben került nyilvánosságra az a videó, ami évtizedekig hevert a CNN raktárában, azzal a felirattal, hogy

„világvége esetén betenni.”

Mint kiderült, a videót a nyolcvanas években forgatták, és Ted Turner milliárdos, a hírcsatorna alapítója ragaszkodott az elkészítéséhez. Turner ugyanis meg volt győződve arról, hogy a hidegháború végére a nukleáris holokauszt és az emberi civilizáció megszűnése tesz majd pontot.

A civilizációtól pedig különleges módon kívánt a CNN elbúcsúzni. a Nearer my God to Thee (Közelebb hozzád, Uram) című, Sarah Flower Adams által írt, 19. századi protestáns vallási himnuszt játszaná le egy tűzoltózenekar. Érdekesség, hogy a Titanic 1912-es elsüllyedésekor állítólag ugyanezt a himnuszt játszotta utoljára a hajózenekar. Turner 1980-ban, szóban már utalt rá, a CNN-t a világ végéig folyamatosan fogják sugározni, akkor pedig majd ezt a himnuszt adják le. De maga a videó végülis később készült el.

Amikor 2015-ben nyilvánosságra került a bejátszó, John Oliver humorista saját műsorában ki is figurázta azt közölve, túl unalmas ez egy armageddonhoz. Helyette ő maga új, vidámabb videót is forgatott Martin Sheen filmsztárral és közölte, inkább ezt kellene megnézni utolsó perceinkben.

Oliver verziója a végül mindennel felsült emberi civilizáció néhány különleges teljesítményét, pozitív hangulatban ünnepli meg, így egy western-kocsmát is, amelyben csupán macskák szerepelnek.