Amerika Ronald Reagannel válaszolt a nukleáris fenyegetésre

A Ronald Reagan nukleáris meghajtású amerikai repülőgép-hordozó pénteken ismét haditengerészeti gyakorlatokat kezdett dél-koreai hadihajókkal, egy nappal azután, hogy Észak-Korea újabb ballisztikus rakétákat bocsátott fel és harci repülőgépekkel gyakorlatozott, ami a riválisaival szembeni feszültség fokozódását jelentette.

2022. október 7., 08:19

Szerző:

A Ronald Reagan amerikai repülőgéphordozó és harccsoportja visszatért a Koreai-félszigethez közeli vizekre, miután Észak-Korea a hét elején nukleáris töltett hordozására képes rakétát indított, amely átrepült Japán fölött. A rakétaindítás válasz volt arra, hogy az amerikai repülőgép-hordozó csoport korábban gyakorlatozott a dél-koreai haditengerészet hajóival. Észak-Korea az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat az ország lerohanásának gyakorlatának tekinti. 

A legutóbbi kétnapos katonai manőverek, amelyekben amerikai és dél-koreai rombolók és más hajók is részt vesznek, a félsziget keleti partjainál lévő nemzetközi vizeken zajlottak. A gyakorlatok célja a szövetségesek védelmi képességeinek megerősítése - derült ki a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának közleményéből. 

Észak-Korea az új gyakorlatokra újabb rakétakísérletekkel reagálhat, a phenjani külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy a repülőgép-hordozó csoport átcsoportosítása „komoly fenyegetést jelent a Koreai-félszigeten és annak közelében lévő helyzet stabilitására”. 

Észak-Korea idei nagy ütemű fegyverkísérleteinek célja, bővíteni fegyverarzenálját, és hogy nukleáris fegyverekkel hitelesen fenyegethesse az amerikai szárazföldet és a regionális szövetségeseket, majd elismert atomállamként megerősödött pozícióból tárgyalásokat kezdjen az Egyesült Államokkal. Kevesebb mint két hét alatt hat rakétakísérlet volt. 

A kedden tesztelt középhatótávolságú észak-koreai rakéta valószínűleg egy Hvaszong-12 típus volt, amely megfigyelők szerint képes elérni az Egyesült Államok csendes-óceáni területét, Guamot. A közelmúltban felbocsátott rövid hatótávolságú rakéták pedig Dél-Korea támadását színlelték.

(Kiemelt képünk: Hadihajók, köztük az amerikai haditengerészet atommeghajtású USS Annapolis tengeralattjárója (alul), az atommeghajtású USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó (középen), a dél-koreai Munmu the Great romboló (jobbra a második) és egy japán Asahi-osztályú romboló (balra a második) látható egy háromoldalú tengeralattjáró-elhárítási gyakorlat során a Koreai-félsziget előtti nemzetközi vizeken. Handout / Dél-koreai Védelmi Minisztérium / AFP)

 

 

15:48

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus – jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.