Véget ért a Hajnalhasadás hadművelet

Vasárnap éjfél előtt életbe lépett az egyiptomi közvetítéssel megkötött tűzszünet Izrael és az Iszlám Dzsihád között, a pénteken indított izraeli Hajnalhasadás hadművelet véget ért, jelentette a helyi média hétfőn.

2022. augusztus 8., 06:59

Szerző:

Egyiptom vasárnap átfogó és kölcsönös tűzszünetre szólította fel a feleket, és az Iszlám Dzsihád és az izraeli vezetés elfogadta a feltételeket. Egyiptom felhívásában az is szerepelt, hogy erőfeszítéseket tesz és elkötelezett amellett, hogy kiszabadítsák az Iszlám Dzsihád letartóztatott tagjait, Bassam al-Szaadit és Kalil Avadét, a gázai iszlamista szervezet izraeli fogságban lévő tagjait.

Muhamad al-Hindi, az Iszlám Dzsihád politikai szárnyának szóvivője megerősítette, hogy a szervezet egyetértett a gázai tűzszünetről szóló egyiptomi javaslattal, melyet helyi idő szerint 23.30-ra hirdettek meg. A tűzszünet hivatalos életbe lépése után még többször megszólaltak Izraelben a légvédelmin riasztás, történtek elszórt rakétatámadások.

 A tűzszünetre adott izraeli válaszról Jair Lapid miniszterelnök tanácskozáson döntött, melyet Beni Ganz védelmi miniszterrel és más magas rangú védelmi tisztviselőkkel tartott vasárnap este Tel-Avivban, a hadsereg főhadiszállásán. Előzőleg vasárnap délután Jaír Lapid miniszterelnök találkozott a dél-izraeli önkormányzati vezetőkkel, akiknek azt mondta, hogy Izrael elérte céljait három nap alatt az Iszlám Dzsihád elleni harcokban, és semmi haszna nincs a Hajnalhasadás hadművelet további folytatásának.
 

A háromnapos rakétaháborúból kimaradt a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász szervezet. Izraelben a katonai rádió összefoglalója szerint mintegy 1100 rakétát indítottak Izrael felé a gázai övezetből, ebből 200 még az övezetben becsapódott. Az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer 380, lakott területen leesni készülő lövedéket fogott be, a hadsereg számításai szerint 95-97 százalékos pontossággal működött.

 Izrael 170 célpontot támadott a Gázai övezetben, megölte az Iszlám Dzsihád két fontos helyi vezetőjét. A rádió értesülései szerint hétfő reggel 9 kor megnyílnak a gázai átkelőhelyek, a gázai vendégmunkások ismét beléphetnek Izraelbe, és újra megindulnak Gázába az üzemanyag és segélyszállítmányok. Az övezet környékén egyelőre még fenntartanak az izraeli hatóságok több, izraeliekre vonatkozó óvatossági korlátozást.
 

Izrael pénteken indította meg Hajnalhasadás nevű hadműveletét a Gázai övezet iszlamista szervezetei ellen, mert azok megtorlással fenyegettek egyik magas rangú ciszjordániai tisztviselőjük, Besszám esz-Szaadi letartóztatása miatt. Az akcióban az izraeliek végeztek Tejszír al-Dzsabarival, az Iszlám Dzsihád észak-gázai parancsnokával, majd vasárnap Hálid Manszúrral, a déli rész katonai vezetőjével.

(Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)