Brit Kémek: Elavult technikával védekeznek az oroszok Ukrajnában

A Brit Védelmi minisztérium közzétette napi jelentését az orosz-ukrán háborúról, amelyben arról írtak, hogy az oroszok továbbra is a védelmi vonalaikat erősítik, mindezt második világháborús megoldásokkal.

2022. december 16., 13:24

Szerző:

Az elmúlt hetekben az orosz erők továbbra is jelentős erőfeszítéseket tettek, hogy kiterjedt védelmi állásokat építsenek ki a frontvonal mentén. Valószínűleg az északi, Szvatove városa körüli szektort helyezték előtérbe. Brit Védelmi minisztérium megjegyezte, hogy az orosz építkezések a hagyományos katonai sáncépítési terveket követik, amelyek a második világháború óta nagyrészt változatlanok. Az ilyen védekezés sebezhető a modern, precíziós közvetett csapásokkal szemben.

Megjegyzik, hogy a nagyobb védelmi vonalak kiépítése újabb példája annak, hogy Oroszország visszatér a pozíciós hadviseléshez, amelyet a legtöbb modern nyugati hadsereg az elmúlt évtizedekben nagyrészt elhagyott.

(Kiemelt kép: Kiemelt képünk: Kiégett katonai jármű Harkivban 2022. február 27-én. Fotó: MTI/AP/Marienko Andrew)

13:12

Lengyelország jól tette, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap, a lengyel közszolgálati televízió első csatornájának (TVP1) adott nyilatkozatában. Ugyanakkor leszögezte: növelni kell az ukrán gabona tranzitját.

Az Egyesült Államok minden államában meghaladta a 20 százalékot az elhízott felnőttek aránya tavaly, a tagállamok csaknem felében pedig az ott élők több mint harmada elhízott volt – derül ki az amerikai egészségügyi központ jelentéséből.