Varsónak elege lett, Lengyelország kiléphet az Európai Unió programjából

Lengyelország kiléphet az Európai Unió programjából, miután megelégelte, hogy bár teljesítette az Európai Bizottság minden kérését, mégsem jut pénzhez. 

2022. szeptember 29., 08:18

Szerző:

Lengyelország kiléphet az Európai Unió világjárvány utáni helyreállítási programjából, ha nem kapja meg az alapból neki járó pénzt – közölte az RMF FM rádióban Marcin Przydacz, a külügyminiszter helyettese – írja a VG. Az Európai Bizottsággal kötött megállapodás értelmében a lengyelek vállalták, hogy változtatásokat hajtanak végre az igazságszolgáltatásuk rendszerében, hogy megfeleljenek a jogállamisági követelményeknek, és bár Varsó szerint minden követelést teljesítettek, az EU egyelőre blokkolja az átutalást.

„Jelenleg arra összpontosítunk, hogy megszerezzük a nekünk járó forrást, hiszen részletes tervet dolgoztunk ki a 35 milliárd euró elköltésére vonatkozóan. Ha viszont minden erőfeszítésünk ellenére sem kapjuk meg ezt az összeget, nem kizárt, hogy teljesen kilépünk az együttműködésből” – jelentette ki Przydacz, aki megjegyezte, a költségvetés előfinanszírozott több, a munkahelyek megvédését segítő programot, és ha az Európai Unió nem támogatja ezt, akkor Lengyelország saját forrásból gazdálkodja ki. Hozzátette, a lengyel ügyvédek már dolgoznak azon, hogy az ország az EU Bíróságához forduljon az ügyben, és kikényszerítse a bizottság jóváhagyását.

„A Bizottság minden feltételét teljesítettük, elküldtük a dokumentációt, mégsem kaptuk meg a pénzt. Vajon miért? Senki sem tudja” – elmélkedett a lengyel politikus, aki úgy véli, Magyarország és Lengyelország esete bizonyítja, hogy az Európai Bizottság felhagyott az Európai Unió érdekeinek védelmével.

Az EB elnöke, Ursula von der Leyen korábban azt állította, hogy Magyarországon és Lengyelországban is volt probléma az igazságszolgáltatás függetlenségével és a korrupcióval.

(Kiemelt képünk illusztráció. Sajtótájékoztatón Jaroslaw Kaczynski, a lengyel miniszterelnök-helyettes és a Jog és Igazságosság párt elnöke az európai parlamenti választások előtt 2019. április 30 -án, Krakkóban, Lengyelországban. Fotó: Artur Widak / NurPhoto via AFP)

Tegnap 20:56

Caj Jing-ven tajvani elnök szombaton lemondott a kormányzó Demokratikus Haladás Pártja (DPP) vezetéséről, miután pártja több fontos helyen vereséget szenvedett a helyhatósági választáson.

2022. november 26., 16:39

A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.