Varsó: jelenleg lehetetlen a lengyel állampolgárok evakuálása Gázából

Izrael és Egyiptom felfüggesztette a külföldiek evakuálásának lehetőségét a Gázai övezetből, jelenleg lehetetlen a lengyel állampolgárok kimenekítése – közölte vasárnap a lengyel külügyminisztérium.

2023. november 5., 12:41

Szerző:

A külügyminisztérium közleményében „felháborodva hangsúlyozza”, hogy „minden egyes nap, amelyet a lengyel állampolgárok Gázában töltenek, életveszélynek teszi ki őket, és szenvedéssel jár, különösen a gyermekek számára”. A közleményben aláhúzták: „semmilyen körülmény nem indokolja”, hogy a három hete a Gázai övezetben tartózkodó lengyelek nem távozhatnak onnan, annak ellenére, hogy a lengyel illetékesek várják őket a határ egyiptomi oldalán.

Megerősítették: a lengyelek „biztonságos és gyors evakuálása érdekében” a lengyel diplomácia a konfliktus október 7-i kitörése óta „szoros és rendszeres, hivatalos és munkakapcsolatban” volt az egyiptomi és izraeli hatóságokkal. A külügyminisztérium képviselői a Gázai övezetben tartózkodó lengyelekkel is fenntartják a kapcsolatot – tették hozzá. Pénteken a varsói külügyi tárca közölte: csaknem 30 lengyel vár kimenekítésre Gázából.

(Kiemelt képünkön: Füst száll fel a Gázai övezetben, amely Szderót városából látható, miközben az izraeli légicsapások folytatódnak az izraeli Szderótban 2023. november 05-én. Fotó: Mostafa Alkharouf / ANADOLU / Anadolu via AFP)