Varsó a szabadság városa marad, nem lesz belőle Budapest vagy Moszkva! - üzente a lengyel főváros távozó polgármestere

2018. november 23., 16:06

Szerző:

Csütörtök délelőtt tette le esküjét Lengyelország fővárosa, Varsó új polgármestere, a város élére frissen megválasztott Rafal Traskowski, aki az ellenzéki konzervatív liberális Polgári Platform (PO) jelöltjeként már az első fordulóban magabiztosan győzött a kormánypárti, jobboldali PiS jelöltjével szemben - írta a 444 amely a lengyel Gazeta tudósítása alapján számolt be a leköszönő polgármester, a várost az elmúlt 12 évben irányító Hanna Gronkiewicz-Waltz meglepő búcsúbeszédéről.

A szintén az ellenzéki PO-ban politizáló Gronkiewicz-Waltz közvetve páros lábbal szállt be a lengyel kormánypárttal nagyon jó viszonyban lévő magyar kormánypártba, az Orbán Viktor vezette Fideszbe.

Hanna Gronkiewicz-Waltz
Fotó: Agencja Gazeta

- Sok minden történt az elmúlt 12 évben. Varsó világváros lett, és a varsóiak teljesen európai polgároknak érezhetik magukat. Ez a szabad emberek városa. Senki sem teheti Budapestté vagy Moszkvává. Varsó a szabadság és a tolerancia értékein alapszik. Ezt a jog uralma garantálja - mondta a volt varsói polgármester.

Az Oroszországot irányító Vlagyimir Putyin autokrata rendszerét Magyarországgal párhuzamba állító lengyel politikus ezt követően még inkább rálépett az Orbán-kormány sarkára, felemlegetve annak kedvenc témáját, a migránsokat.

- A varsóiak bátrak, nem dőlnek be a megfélemlítésnek, vagy a megvesztegetésnek. Nem félnek az idegenektől vagy a bevándorlóktól. A varsóiak értik, hogy mit jelent a szabadság - mondta Gronkiewicz-Waltz.

A távozó és a hivatalba lépő polgármester pártja, a PO ugyanúgy az Európai Néppárt tagja, mint a Fidesz. A párt volt  vezetője Donald Tusk volt lengyel kormányfő az Európai Tanács elnökeként nemrég Gronkiewicz-Waltz-hoz hasonlóan keményen bírálta Orbánt a pártcsalád november 8-i kongresszusán.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.