Varsó a szabadság városa marad, nem lesz belőle Budapest vagy Moszkva! - üzente a lengyel főváros távozó polgármestere

2018. november 23., 16:06

Szerző:

Csütörtök délelőtt tette le esküjét Lengyelország fővárosa, Varsó új polgármestere, a város élére frissen megválasztott Rafal Traskowski, aki az ellenzéki konzervatív liberális Polgári Platform (PO) jelöltjeként már az első fordulóban magabiztosan győzött a kormánypárti, jobboldali PiS jelöltjével szemben - írta a 444 amely a lengyel Gazeta tudósítása alapján számolt be a leköszönő polgármester, a várost az elmúlt 12 évben irányító Hanna Gronkiewicz-Waltz meglepő búcsúbeszédéről.

A szintén az ellenzéki PO-ban politizáló Gronkiewicz-Waltz közvetve páros lábbal szállt be a lengyel kormánypárttal nagyon jó viszonyban lévő magyar kormánypártba, az Orbán Viktor vezette Fideszbe.

Hanna Gronkiewicz-Waltz
Fotó: Agencja Gazeta

- Sok minden történt az elmúlt 12 évben. Varsó világváros lett, és a varsóiak teljesen európai polgároknak érezhetik magukat. Ez a szabad emberek városa. Senki sem teheti Budapestté vagy Moszkvává. Varsó a szabadság és a tolerancia értékein alapszik. Ezt a jog uralma garantálja - mondta a volt varsói polgármester.

Az Oroszországot irányító Vlagyimir Putyin autokrata rendszerét Magyarországgal párhuzamba állító lengyel politikus ezt követően még inkább rálépett az Orbán-kormány sarkára, felemlegetve annak kedvenc témáját, a migránsokat.

- A varsóiak bátrak, nem dőlnek be a megfélemlítésnek, vagy a megvesztegetésnek. Nem félnek az idegenektől vagy a bevándorlóktól. A varsóiak értik, hogy mit jelent a szabadság - mondta Gronkiewicz-Waltz.

A távozó és a hivatalba lépő polgármester pártja, a PO ugyanúgy az Európai Néppárt tagja, mint a Fidesz. A párt volt  vezetője Donald Tusk volt lengyel kormányfő az Európai Tanács elnökeként nemrég Gronkiewicz-Waltz-hoz hasonlóan keményen bírálta Orbánt a pártcsalád november 8-i kongresszusán.

11:47

Ügynökmúltját érintő, 2016-ban tett és hamisnak vélt tanúvallomása miatt vádat emeltek Lech Wałęsa, a Szolidaritás független szakszervezet egyik alapítója, Nobel-díjas munkásvezér, későbbi lengyel államfő ellen – mondta el csütörtökön a varsói kerületi ügyészség szóvivője a Rzeczpospolita lengyel napilapnak.

Az Egyesült Királyság forradalmasította az AIDS-tesztelést. Egy új technológiának köszönhetően olcsón és gyorsan ki lehet mutatni a vírust egy egyszerű vérvizsgálat során. A brit egészségügyi szervezet az NHS úgy döntött, hogy kísérleti jelleggel, minden balesetire bekerülő beteget szűrni fognak HIV-re is. Kivétel, ha a páciens külön kéri ennek mellőzését. Sir Elton John is felszólal a brit parlamentben, ahol a program folytatására biztatja a honatyákat.

Több mint öt órán át tartó, mintegy négyezer kilométeres repülőút után megérkezett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri szintű tanácskozására Szkopjéba Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.