Várhatóan feloszlatják a parlamentet, előrehozott választások jöhetnek

Mario Draghi olasz miniszterelnök megnyerte a bizalmi szavazást a felsőházban, a szenátusban szerdán, de a három fő koalíciós párt megtagadta a részvételt a szavazáson, amivel gyakorlatilag aláásta a kormány jövőjét.

2022. július 21., 06:15

Szerző:

Az indítványban arra kérték a házat, hogy hagyja jóvá Draghinak azt a beszédét, amelyben a nap folyamán egyebek között egységet követelt koalíciós szövetségeseitől.

A szavazás során 95-en támogatták, 38-an ellene szavaztak. Több tucat szenátor azonban távol maradt a voksolástól.

Ez a helyzet azt jelentheti, hogy feloszlatják a parlamentet, és előrehozott választások várhatók, mivel Draghi elveszítette a koalíció három fontos tagjának támogatását: a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök vezette jobbközép Hajrá, Olaszországét (FI), a jobboldali Ligáét, amelyet Matteo Salvini vezet, továbbá az Öt Csillag Mozgalomét (M5S).

Az FI és a Liga törvényhozói nem vettek részt a szavazáson. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) szenátorai szintén nem szavaztak, de az ülésteremben maradtak, nyilvánvalóan azért, hogy megakadályozzák a határozatképtelenséget. Olasz lapértesülések szerint Draghit csütörtökön várja Sergio Mattarella köztársasági elnök. Ezt megelőzően várhatóan még a képviselőházban is tartanak bizalmi szavazást.

Draghi nemzeti egységkormánya a múlt héten került válságba, miután a kormánykoalíció fontos részét képező M5S nem támogatta a kormányt egy rendeletről szóló bizalmi szavazáson. A miniszterelnök benyújtotta lemondását, de Sergio Mattarella államfő nem fogadta el, és felkérte a kormányfőt, hogy forduljon a parlamenthez, és mérje fel a politikai erőviszonyokat.

Szerdán kora reggel a miniszterelnök azt mondta a szenátusban, hogy a végrehajtó hatalom számára az egyetlen út a bizalmi paktum újjáépítése, amelyre alapult.

A kormánykoalíció jobbközép pártjai azonban – élükön a Ligával és a Hajrá, Olaszországgal – ezt gyakorlatilag elutasították, és felszólították Draghit, hogy alakítson új kormányt az M5S nélkül.

Mario Draghi reggel kijelentette, hogy megpróbálja folytatni a nemzeti egységkormányzást, mivel nem hagyhatta figyelmen kívül a különböző szférákból – többek között az üzleti élet vezetőitől, az egyetemi dékánoktól és az önkéntes szövetségektől – érkező, őt maradásra felszólító hangokat.

(Kiemelt kép: Mario Draghi olasz miniszterelnök beszédet mond az olasz parlamentben 2021. április 26-án. Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP)

Bombatölcsérekkel lyuggatott búzamezők, blokád alatt tartott kikötők és szállítási útvonalak, brutális hőhullám és vízhiány, egekbe szökő élelmiszerárak, egyre több éhes száj – 2022 nyarának globális agrár- és élelmiszerhelyzete a többet kevesebből elvét vetíti előre.