Nem emelnek vádat az amerikai rendőr ellen, aki hátba lőtt egy fekete férfit

A rendőr tavaly augusztusban intézkedés közben hátba lőtte az afroamerikai Jacob Blake-et, az eset erőszakba torkolló tüntetéseket robbantott ki.

2021. január 6., 05:59

Szerző:

Nem emelt vádat a kenoshai ügyészség kedden azon fehér rendőr ellen, aki az egyesült államokbeli Wisconsinban található kisvárosban még tavaly augusztusban intézkedés közben hátba lőtte az afroamerikai Jacob Blake-et, ami erőszakba torkolló tüntetéseket robbantott ki.

Sajtótájékoztatóján Michael Graveley körzeti ügyész arról számolt be, hogy a rendelkezésre álló tények és a hatályos jogszabályok alapján nem emelnek vádat sem Rusten Sheskey, sem a társa ellen.

"Teljességgel kétségbevonhatatlan", hogy Blake-nél kés volt az incidens során, amit ő maga is elismert - mondta Graveley.

Sokak szerint a mostani döntés újabb demonstrációkat válthat ki, a Chicagótól körülbelül 100 kilométerre lévő településen megerősítették a biztonsági intézkedéseket, Tony Evers kormányzó készültségbe helyezte a Nemzeti Gárdát.

Blake-et augusztus 23-án lőtték hátba négyszer a rendőrök, miközben épp autója felé tartott. Az első hírek szerint a férfi, aki ezt követően deréktól lefelé megbénult, éppen békíteni próbált két vitatkozó nőt. A rendőrség szerint a 29 éves férfi ellen letartóztatási parancs volt érvényben egyebek mellett szexuális bántalmazás miatt, és akkor is hasonló ügyben hívták ki őket, Blake-nél pedig kés volt, és ellenállt az intézkedésnek.

A lövöldözést mobiltelefonnal rögzítették, a felvétel közzététele után robbant ki a tüntetéssorozat és az erőszak. A kisvárosban lakóépületeket és boltokat gyújtottak fel. Egy tinédzser agyonlőtt két, Blake mellett és a rendőri erőszak ellen demonstráló tüntetőt.