Utasokkal, villamoson szállítaná ki a csomagokat a bécsi közlekedési vállalat

Vizsgálják, be lehet-e vonni futárnak azokat az utasokat, akik amúgy is rendszeresen utaznak A-ból B-be.

2021. augusztus 14., 18:10

Szerző:

Bécs közlekedési vállalata, a Wiener Linien és a Fraunhofer Austria azt vizsgálja, lehetne-e az utasokkal házhoz szállíttatni az interneten megrendelt csomagokat – számol be róla Indóház.

A megvalósíthatósági tanulmány 2022 márciusára készül el, egyelőre vállalkozó kedvűek jelentkezését várják, akik szívesen futárkodnának munkába menet vagy onnan jövet. Becslések szerint a házhozszállítás miatt keletkező üvegházhatású gázok mintegy húsz százalékát meg lehetne spórolni, ha ezeket a csomagokat közösségi közlekedéssel szállítanák ki.

Az elképzelésről a lap azt írja, egy alkalmazás elemezné, hogy a futárnak jelentkezők milyen útvonalon mozognak nap mint nap, majd „kidobná”, hogy mely csomagok várnak ezen a vonalon kiszállításra. Az alkalmi futárok a megállóknál lévő csomagpontoknál vehetnék fel a szállítandó árut és oda is kézbesítenék. A bécsi villamoshálózat vonalain például naponta mintegy félmillióan közlekednek, így optimálisan lehetne kombinálni ezt a fajta mobilitást az áruszállítással.

(Kiemelt kép: Bécsi villamosok. Fotó: Andrew Michael / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP)