Kölcsönös üzengetésbe kezdett Zelenszkij és Biden: Ebben nem értenek egyet

Az amerikai elnök felemlegette, nem hittek nekik Zelenszkijék, amikor orosz támadásra figyelmeztettek, Zelenszkij hivatala visszavágott.

2022. június 11., 16:56

Szerző:

Kellemetlen, kölcsönöz üzengetésbe bocsátkozott a Fehér Ház, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala, írja helyi források alapján a 444.hu. Joe Biden ugyanis nemrég, egy rendezvényen szóvá tette, „nem hallotta meg” az ukrán fél januári és februári, folytonos figyelmeztetésüket arról, hogy Putyin tényleg Ukrajna inváziójára készül. Az AFP francia hírügynökség szerint Biden azt mondta, 

Zelenszkij hallani sem akart az intésről, annak ellenére hogy az amerikai elnök szerint Putyin szándékai nyilvánvalóak voltak.

A megjegyzésre most Zelenszkij hivatala is válaszolt, ők úgy vélték, az Egyesül Államok mulasztott a háború előtt. Szergej Nyikiforov, az ukrán elnök szóvivője, ugyanis azt mondta, Zelenszkij megelőző szankciókat akart kicsikarni a nyugati szövetségesekből, hogy a támadásra sor se kerülhessen, és az oroszok kétszer is meggondolják az azt elrendelő parancsot, ám az Egyesült Államok kormánya gazdasági érdekei miatt erre nem hajlott annak ellenére, hogy az ukrán elnök három telefonbeszélgetésben is erre kérte Bident.

Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója az esettel kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, nyilvánvaló, hogy Ukrajna vezetése jó előre tudott az orosz inváziós szándékról, ugyanakkor pánikot sem kívántak kelteni a lakosság körében túl korán.

Biden megjegyzéseit Podoljak egyszerűen abszurdnak nevezve, emlékeztetett arra, Ukrajna immár 100 napja áll ellen az orosz agresszornak, pedig csupán pár napot jósoltak nekik a nyugati hatalmak vezetői és elemzők.

(Kiemelt kép: Jim Watson, Gints Ivuskans / AFP)