Ideiglenesen legális marad egy abortusztabletta az USA-ban

A Legfelsőbb Bíróság csupán átmenetileg tartotta fenn az egyik abortusztabletta alkalmazhatóságát.

2023. április 15., 08:47

Szerző:

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága átmenetileg fenntartotta a terhesség-megszakításra (abortusz) használt legelterjedtebb gyógyszer hatósági engedélyét, de öt napot adott az alacsonyabb szintű bíróságnak, hogy felülvizsgálja korábbi döntését.

A bonyolult jogi ügy előzménye, hogy tavaly egy abortuszellenes civil szervezet indított pert a Mifepristone nevű készítmény hatósági engedélyének visszavonása érdekében, majd április 7-én egy texasi szövetségi bíró határozatában visszavonta az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatalának a gyógyszerre - 2000-ben - kiadott engedélyét. Az ítélet ellen a kormányzat fellebbezést nyújtott be.

A beadványnak szerdán egy New Orleans-ban működő fellebbezési bíróság részben helyt adott: továbbra is fenntartotta a gyógyszer engedélyét, ugyanakkor korlátozta a hozzáférést, és gyakorlatilag a gyógyszer felhasználásának 2016 előtti szabályait állította vissza. E döntés ellen az igazságügyi minisztérium emelt csütörtökön kifogást, és azt kérte a Legfelsőbb Bíróságtól, hogy sürgősséggel hozzon döntést, tartsa fenn a jelen helyzetet, ami széles körben elérhetővé teszi a gyógyszert.

A Legfelsőbb Bíróság pénteki határozata jövő hét szerdáig adott időt az alacsonyabb szinten eljáró bíróságnak, hogy pontosítsa az ítéletet.

A Fehér Ház szóvivője a Legfelsőbb Bíróság döntése után kiadott közleményében úgy fogalmazott: a „tétek nem is lehetnének nagyobbak a nők egészsége ellen indított támadások közepette”. Karinne Jean-Pierre kifejezte az adminisztráció célját, hogy visszaállítsa az abortuszhoz való szövetségi jogot.

A Legfelsőbb Bíróság tavaly júniusban megsemmisítette az úgynevezett „Roe v Wade”-ügyben 1973-ban hozott döntését, ami azóta biztosította a terhesség-megszakítás általános jogát az Egyesült Államokban.

Floridában csütörtökön Ron DeSantis kormányzó aláírta a terhesség-megszakítás lehetőségét leszűkítő törvényt. A jogszabály a terhesség hatodik hetét követően megtiltja az abortuszt. A szigorítás ugyanakkor csak azután léphet életbe, hogy Florida állam legfelsőbb bírósága döntést hoz a jelenlegi, 15 hét utáni tilalmat tartalmazó jogszabály törvényességi vizsgálatában.

(Kiemelt kép: az amerikai Legfelsőbb Bíróság épülete. Fotó: Bryan Olin Dozier / NurPhoto / NurPhoto via AFP)