Letartóztatták az abortuszklinika feltételezett felgyújtóját

Letartóztattak egy nőt az egyesült államokbeli Wyomingban, mert azzal vádolják, hogy felgyújtott egy épületet, amelyben azzal a céllal folyt felújítás, hogy az állam egyetlen abortuszklinikáját működtessék benne – közölték helyi idő szerint szerdán a hatóságok.

2023. március 23., 09:59

Szerző:

A gyújtogatás néhány órával azt követően történt, hogy egy bíró ideiglenesen megakadályozta a pár nappal korábban életbe lépett abortusztilalmat.

A 22 éves Lorna Roxanne Greent kedden tartóztatta le a casperi rendőrség, a szövetségi nyomozóiroda (FBI) és az alkohol, dohány, lőfegyverek és robbanóanyagok amerikai hivatalának munkatársai – írta közleményében Nicholas Vassallo wyomingi ügyész. 

Greenre akár 20 év börtönt és 250 ezer dolláros (89 millió forint) pénzbüntetést is kiszabhatnak, ha elítélik – áll a közleményben. Csütörtök reggel kell a cheyenne-i szövetségi bíróságon megjelennie. 

A gyújtogatás tavaly május 25-én történt egy casperi épületben, Wyoming második legnagyobb városában, ahol gyakoriak az abortuszellenes tüntetések. 

Egy tanú arról számolt be a rendőrségnek, hogy üvegcsörömpölést hallott, és látott egy embert, aki benzines kannával és egy fekete táskával távozott a területről. A biztonsági kamerák felvételein egy kapucnis pulóveres, maszkos nő látható, aki kannát vitt a kezében közvetlenül a tűz kitörése előtt, melyben senki nem sérült meg, és a betört ablakon kívül mindössze füstkárok keletkeztek. 

A klinika tavaly nyáron nyílt volna meg, a tűz miatt azonban a kezdést idén áprilisra kellett halasztani, ám ez az időpont is kétségessé vált, miután az állam kormányzója, Mark Gordon az abortusz széles körű, új tilalmának hatályba lépését engedélyezte.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy nő terhességi tesztet tart a kezében, miközben részt vesz az abortuszjogok elleni országos tüntetésen New Yorkban 2023. március 12-én. Fotó: Kena Betancur/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.