Izrael szerint nincs helye Gázában az UNRWA-nak, hatalmas bortány van a palesztinokat segélyező ENSZ-ügynökség körül

Felfüggesztette a palesztin civileket segélyező UNWRA finanszírozását Anglia is, miután felmerült annak gyanúja, hogy az ENSZ-ügynökség több munkatársa részt vett a Hamász terrorszervezet októberi támadásában.

2024. január 27., 16:23

Szerző:

Izrael szerint az UNWRA-nak nem szabad semmiféle szerepet vállalnia a Gázai övezetben, miután felmerült több munkatársának érintettsége a Hamász támadásának előkészítésében – írja a Telex.  A legnagyobb Izraelt támogató amerikai keresztény szervezet (CUFI) közölte, hogy nem felfüggesztenie kellene a Fehér Háznak az UNRWA finanszírozását, hanem véglegesen leállítania – írta a Jerusalem Post. Az izraeli külügyminiszter, Jiszrael Katz szerint végleg le kell állítani az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó szervezetének gázai működését a háború után. Az UNWRA, az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó szervezete vizsgálatot is indított azoknak a munkatársaknak az ügyében, akiknek a gyanú szerint közük lehetett a Hamász Izrael elleni október 7-i támadásához – írta a Reuters.

Az Egyesült Államok pénteken fel is függesztette az UNRWA finanszírozását

Az ENSZ főtitkára – az Izrael által többször a palesztinok irányába elfogultnak tartott Antonio Guterres – közölte, hogy elborzasztja a hír, hogy az ENSZ égisze alatt dolgozóknak közük lehet a véres támadáshoz. A dolgozók esetleges érintettségéről Izrael tájékoztatta az UNRWA képviselőjét, Philippe Lazzarinit. 

Stéphane Dujarric szóvivője azt mondta, hogy az ENSZ-főtitkárát elborzasztja a hír, és arra kérte az Egyesült Nemzetek Palesztinai Menekülteket Segítő és Munkaügyi Ügynökségének főbiztosát, Philippe Lazzarinit, hogy vizsgálja ki a gyanút. Ha bűncselekmény történt, büntetőeljárást kell indítani. Közben az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója a Twitteren kijelentette, hogy károsak Izrael azon vádjai, miszerint a WHO összejátszott volna a Hamász terrorszervezettel, figyelmen kívül hagyva a Gázai övezet kórházainak „terrorista felhasználására” vonatkozó jeleket – írja az Euronews.

Az UNRWA bejelentette több alkalmazottjának elbocsátását

Az ügynökség bejelentette több alkalmazottjának elbocsátását az október 7-i Hamász-támadásokban való részvétel vádjával – írja a BBC.   „Az Ügynökség humanitárius segítségnyújtási képességének védelme érdekében úgy döntöttem, hogy azonnal felmondom ezen alkalmazottak szerződését, és vizsgálatot indítok az igazság haladéktalan megállapítása érdekében. Az UNRWA minden olyan alkalmazottját, aki részt vett terrorcselekményekben, felelősségre vonják, beleértve a büntetőeljárást is – írja a szervezet oldalán.  A szervezet azt írja, hogy „az UNRWA a lehető leghatározottabban elítéli az október 7-i undorító támadásokat, és felszólít minden izraeli túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására, valamint családjukhoz való biztonságos visszatérésükre. Ezek a megdöbbentő vádak abból indulnak ki, hogy Gázában több mint 2 millió ember függ attól az életmentő segítségtől, amelyet az Ügynökség a háború kezdete óta nyújt. Bárki, aki elárulja az ENSZ alapvető értékeit, azokat is elárulja, akiket szolgálunk Gázában, szerte a régióban és a világ más részein”. 

Anglia is felfüggeszti a szervezet finanszírozását 

A brit kormány azt mondta, hogy „megdöbbent” az Izrael által megfogalmazott vádak miatt. Az Egyesült Államok, Ausztrália, Olaszország és Kanada már felfüggesztette az ENSZ-ügynökség további finanszírozását.  Az 1949-ben alapított UNRWA egészségügyi ellátást, oktatást és egyéb humanitárius segítséget nyújt palesztinoknak Gázában, Ciszjordániában, Jordániában, Libanonban és Szíriában. Amióta Izrael októberben megkezdte szárazföldi offenzíváját, az UNRWA Gáza-szerte használta létesítményeit, hogy menedéket nyújtson a lakóhelyüket elhagyni kényszerült civilek százezreinek.

 

 

„Az Egyesült Királyságot megdöbbentették azok az állítások, amelyek szerint az UNRWA munkatársai részt vettek az Izrael elleni október 7-i támadásban, amely egy szörnyű terrorcselekmény, amelyet az Egyesült Királyság kormánya többször is elítélt” - áll a brit külügyminisztérium közleményében. „Az Egyesült Királyság átmenetileg felfüggeszti az UNWRA jövőbeli finanszírozását, amíg megvizsgáljuk ezeket az állításokat illetően” – tette hozzá.

Többen meghaltak a Gáza déli részén fekvő 800 lakosnak otthont adó ENSZ-menedék ellen elkövetett izraeli támadásban – közölte az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének gázai vezetője még szerdán. „Két tanklövés érte az épületet, ahol 800 embernek adnak menedéket – a jelentések szerint jelenleg 9 halott és 75 sebesült” – mondta Thomas White, az ENSZ Közel-Keleti Palesztinai Menekülteket Segítő és Munkaügyi Ügynökségének (UNRWA) gázai igazgatója a közösségi médiában. A Hamász sajtóirodája a Telegramon közzétett bejegyzésében arra szólította fel az ENSZ-t és a nemzetközi szervezeteket, hogy „ne engedjenek be az izraeli fenyegetéseknek és zsarolásoknak”. 

(Kiemelt képünkön: emberek az úton az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Ügynökségének (UNRWA) megrongálódott székháza közelében, miután izraeli tankok tüzet nyitottak a gázai Khan Yunisban 2024. január 26-án. Fotó: Jehad Alshrafi / ANADOLU / Anadolu via AFP)

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).