Ukulele-előadás élőben a világűrből

Egyes űrhajósok ukuleléztek, mások pizzát ettek. 

2021. szeptember 19., 18:42

Szerző:

Űrhajózási történelemet írt a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalatnak a Földre szombaton visszaérkezett Crew Dragon űrhajójának 42 éves, amatőr űrhajósa, aki a Földtől több száz kilométeres magasságban, súlytalanság állapotában ukulelén játszott.

Chris Sembroski, a Lockheed Martin vállalat munkatársa, az amerikai légierő veteránja játszott a hawaii gitárnak is nevezett négyhúros hangszeren, amikor a Crew Dragon kizárólag amatőr űrhajósókból álló személyzete a Youtube-on keresztül tízperces bemutatót sugárzott a Földre élő adásban arról, milyen is az élet az űrkapszulában. Sembroski az élményt ahhoz hasonlította, mintha egy barátjával utazna egy teherautóban, akitől még ha akarna sem lehet elválni. Az űrkapszula ugyanis négy négyzetméter alapterületű és nyolc méter magas.

A pénteki videohívásban a legénység beszélgetett a memphisi St. Jude Gyermek Kutatókórház betegeivel, és néhány szót váltottak Tom Cruise-zal, aki a nemzetközi űrállomáson akar majd filmet forgatni  – közölte a SpaceX. Az űrhajósokat kérdezték kedvenc űrételeikről is. „A kedvencem a pizza, amelyet tegnap ettem vacsorára és valószínűleg ma is azt eszem” – mondta az 51 éves Sian Proctor geológiai tanár.

A Crew Dragonban végzett kutatásokról Sembroski elmondta, hogy számos vérvizsgálatot és vércukormérést végzett. A SpaceX közölte, hogy a misszió célja adatokat gyűjteni arról, miként hat a világűr környezete a teljesen amatőr személyzetre. Egész úton mérték a legénység pulzusát, a véroxigén-szintet, megfigyelték alvásukat és azt, miként reagán szervezetük a sugárzásra.

Sembroski ukuleléjét a Földre visszatérve elárverezik, és a bevételt a memphisi kórházra fordítják. A Crew Dragon amerikai keleti idő szerint szombat este 7 órakor szállt le, nem messze Floridától. A visszatérés automatizált volt, csakúgy mint az egész repülés. Kizárólag amatőr űrhajósokból álló személyzettel űrhajó most első alkalommal járt Föld körüli pályán. A Crew Dragont, amely egy Dragon 2 osztályú űrhajó, egy Falcon 9-es hordozórakétával szerdán délután indították útnak a floridai Kennedy űrrepülőtérről. Majd 580 kilométeres magasságban, vagyis a Nemzetközi Űrállomás (ISS) keringési pályájánál magasabban, nagyjából 30 ezer kilométer óránkénti sebességgel száguldva  másfél óránként kerülte meg a Földet.

 

(Kiemelt kép: Az Inspiration4 legénysége (balról) Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Chris Sembroski, Sian Proctor pózol az első napon az űrben 2021. szeptember 17-én. Fotó: EyePress News / EyePress via AFP)