Biztonságosan visszatért a Földre a SpaceX

Első alkalommal járt Föld körüli pályán.

2021. szeptember 19., 06:00

Szerző:

Biztonságosan az Atlanti-óceánba ereszkedett ejtőernyőkkel szombat este a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat kizárólag amatőr űrhajósokat szállító Crew Dragon űrhajója, befejezve a háromnapos, Föld körüli missziót, amelyet Inspiration4-nek neveztek el.

Az űrhajó amerikai keleti idő szerint este 7 órakor szállt le, nem messze Floridától, csendes időben. A visszatérés is automatizált volt, mint az egész repülés. Ezután a tengerből hajóra emelték a Crew Dragont, és vidáman kiszállt belőle a négy űrhajós: Jared Isaacman, Sian Proctor, Hayley Arceneaux és Chris Sembroski. A SpaceX ezt élőben közvetítette a YouTube-on. Látszott a képeken, hogy az űrhajó külső felülete a visszatérés közben a súrlódási hőségtől megperzselődött. Az űrhajósoknak még a hajón orvosi vizsgálaton kellett átesniük, csak ezután szállították őket helikopterrel a Cape Canaveral-i űrközpontba.

Kizárólag amatőr űrhajósokból álló személyzettel űrhajó most első alkalommal járt Föld körüli pályán. A Crew Dragont, amely egy Dragon 2 osztályú űrhajó, egy Falcon 9-es hordozórakétával szerdán délután indították útnak a floridai Kennedy űrrepülőtérről. Majd 580 kilométeres magasságban, vagyis a Nemzetközi Űrállomás (ISS) keringési pályájánál magasabban, nagyjából 30 ezer kilométer óránkénti sebességgel száguldva másfél óránként kerülte meg a Földet. Az űrhajósok nem csak szórakoztak, hanem orvostudományi kísérleteket is elvégeztek. Az utazásról dokumentumfilm is készül a Netflix streamingszolgáltató megbízásából. Az ebből származó bevételekből az amerikai Tennessee állam egyik gyermekkórházát fogják támogatni.

 

(Kiemelt kép: Durham, 2021. szeptember 16. A John Kraus által 2021. szeptember 15-én közreadott képen Chris Sembroski, Sian Proctor, Jared Isaacman és Hayley Arceneaux (b-j) civil űrhajósok hypoxiás edzésen vesznek részt az Észak-Karolina állambeli Durhamban július 2-án. Az emberi űrhajózás 60 éves történetében most először indult egy űrhajó hivatalos űrhajósok nélkül, kizárólag négy civil utassal a fedélzetén a világűrbe. A háromnapos orbitális útra a 38 éves Jared Isaacman amerikai milliárdos üzletember bérelte ki a a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Dragon űrkapszuláját. A Time magazin értesülései szerint a négy űrturista útja 200 millió dollárba került. MTI/AP/John Kraus/Inspiration4/John Kraus)