Ezrével adják meg magukat az orosz katonák az ukrán kormány szerint

Már több, mint hatezer orosz katona a szolgálat helyett az ukrán hadifogságot – állítja Vitalij Matvienkó, a hadifoglyokkal foglalkozó kormányzati hivatal szóvivője.

2023. január 28., 19:28

Szerző:

Az ukrán kormány még tavaly létesített egy telefonvonalat „Élni akarok” néven a dezertálni óhajtó orosz katonák számára. Állításuk szerint eddig már több, mint hatezerötszáz orosz katona jelezte ezek a forróvonalon keresztül, hogy feladná magát – idézte a HVG a The Guardiant.

Vitalij Matvienkó, a hadifoglyokkal foglalkozó kormányzati hivatal szóvivője egészen pontosan 6543 orosz katonáról beszélt, ők inkább választották az ukrán hadifogságot. Matvienko elmondta, hogy személyes adataik és katonai azonosítóik alapján állapították meg, hogy a jelentkezők valóban katonák. A call centert biztonságos helyre költöztették, hogy elkerüljék a Kreml beavatkozását vagy a rendszer feltörését.

A The Guardian hozzátette: az állítás hitelességét nem tudta független forrásból megerősíteni.

(Kiemelt képünk: Mozgósított orosz katonák Moszkvában. Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

 

Földrengés volt Ausztriában, a 4,1-es erősségű földmozgást Sopron térségében a lakosság is érzékelte – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel pénteken reggel.