Ukrán tisztségviselő állítja, hogy Magyarországot Putyin tájékoztatta a háborúról

Olekszij Danyilov szerint Magyarország azt hitte visszakaphatja Kárpátalját. 

2022. május 3., 07:33

Szerző:

Az Ukrán Nemzeti Biztonsági Tanács (az elnöki hivatal részeként működő testület) titkára, Olekszij Danyilov szerint Vlagyimir Putyin előre tájékoztatta a magyar kormányt Ukrajna megtámadásáról, írja a 444. 

„Magyarország nyíltan deklarálta, hogy együttműködik Oroszországgal. Putyin előre figyelmeztette Magyarországot, hogy megtámad bennünket”

– fogalmazott Danyilov a Youtube-on élőben közvetített nyilatkozatban. A politikus arra is választ adott, hogy Magyarország miért akadályozza az orosz gáz és olaj embargóját. 

„Magyarország valamiért azt hitte, megszerezheti a területünk egy részét. De ez sosem történhet meg. Meglátjuk majd, milyen konzekvenciái lesznek ennek Magyarországra nézve a háború után”

– magyarázta Danyilov.

Nem először pletykálnak arról, hogy Putyin felajánlotta Magyarországnak Kárpátalját. Az európai sajtóban sem először van szó erről a spekulációról, de orosz politikusok is céloztak az állítólagos paktumra. 

(Kiemelt kép: Az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat által 2022. március 7-én készített és közzétett képen a mentők egy lerombolt iskola romjait bontják, miután az orosz csapatok bombázták Csernihiv városát. Az északi Csernihivért folyó harcban több tucat civil vesztette életét. A megmaradtak egy része kráterekben vagy a romok között él. Fotó: STR / Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat / AFP)