Ukrán származása miatt támadtak rá egy férfire Tatabányán

Az elkövetőt gyorsított eljárásban ítélték 2 év 8 hónap börtönre első fokon.

2022. május 17., 14:49

Szerző:

Két év, nyolc hónap börtönbüntetésre és három év közügyektől való eltiltásra ítélte a Tatabányai Törvényszék azt a férfit, aki március végén ukrán származása miatt megtámadott és megvert egy menekült férfit egy helyi dohánybolt előtt, ezzel 8 napon túl gyógyuló sérülést okozva neki. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és ügyvédje a határozat ellen fellebbezett.

A Tatabányai Törvényszék közleménye az esetet úgy összegezte, a vádlott március 23-án este egy tatabányai dohánybolt előtt, a háború elől korábban Magyarországra menekülő, ukrán állampolgárságú és ukrán anyanyelvén barátjával telefonon beszélgető sértetthez ment, majd kérdőre vonta, hogy hozzá és a vele lévő társához szólt-e. A sértett erre nemmel válaszolt, mire

a gyanúsított megkérdezte, hogy „Ukrán vagy?”, a sértett igenlő válasza után a gyanúsított ököllel megütötte, majd a sértettet az ukrán nemzetiséghez való tartozása miatt folyamatosan szidalmazni és bántalmazni kezdte, több alkalommal megütötte, megrúgta.

A vádlott a sértett bántalmazásával annak ellenére sem hagyott fel, hogy a dohányboltban tartózkodó eladó és több vásárló is emiatt számon kérte, sőt a sértett segítségére siető egyik vásárlót is megfenyegette.

A támadás következtében az ukrán férfi jobb oldali arcüregcsontja eltört, valamint több más, súlyos sérülést szenvedett el.

A Tatabányai Járásbíróság a vádlottat közösség tagja elleni erőszak bűntette és testi sértés bűntette miatt ítélte börtönre.

(Kiemelt kép: Az Ukrán Szolidaritási Szövetség által szervezett háborúellenes tüntetés az Orosz Nagykövetség előtt, Budapesten, 2022. február 26-án. Fotó: Palágyi Barbara, 168.hu)