Ukrán–orosz válság: Scholz tiltakozott Putyinnál a szakadár területek tervezett elismerése miatt

A német kancellár arra szólította fel az orosz elnököt, hogy vonja vissza az orosz csapatokat az ukrán határ térségéből.

2022. február 21., 21:43

Szerző:

Olaf Scholz német kancellár hétfőn telefonon tiltakozott Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, amiért Oroszország a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségének elismerését tervezi, és felszólította, hogy vonja vissza az orosz csapatokat az ukrán határ térségéből.

Steffen Hebestreit kormányszóvivő közleménye szerint a kancellár és az orosz államfő délutáni megbeszélése az Ukrajnában és térségében kialakult helyzetről, valamint az orosz–ukrán és a fehérorosz–ukrán határon történt orosz csapatösszevonásról szólt. Olaf Scholz „elítélte az úgynevezett donyecki és luhanszki népköztársaságok független államként történő elismerésére irányuló oroszországi terveket”. Ez a lépés „szöges ellentétben állna a kelet-ukrajnai konfliktus békés rendezéséről szóló minszki megállapodásokkal, és Oroszország részéről a megállapodások egyoldalú megszegését jelentené” – mondta a német kancellár az orosz elnöknek.

Olaf Scholz egyben felszólította Vlagyimir Putyint, hogy haladéktalanul gondoskodjék a feszültség csökkentéséről és vonja vissza az ukrán határ térségében felvonultatott egységeket – áll a közleményben, amely szerint a német kancellár hangsúlyozta, hogy „most különösen fontosak az enyhülés jelei és a kelet-ukrajnai tűzszünet betartása”, és Oroszországnak mindebben különleges felelőssége van. A német kormányszóvivő azt is közölte, hogy a kancellár a legközelebbi partnereivel, Emmanuel Macron francia és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is megbeszélést folytat az ügyről.

(Kiemelt képünk: Olaf Scholz német kancellár. Fotó: Andreas Gora / DDP Pool/dpa)