Ukrán miniszterelnök: köszönet az orosz bankok kizárásáért

Egyelőre még nem tudni, mely orosz bankokat zárják ki a SWIFT-rendszerből. 

2022. február 27., 06:44

Szerző:

Ukrajna hálás az Egyesült Államok és szövetségesei által Oroszország ellen elrendelt újabb pénzügyi szankciókért - írta vasárnapra virradóra Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Twitter-oldalán.

„Köszönet barátainknak (...), hogy elkötelezettek egyes orosz bankok kizárása mellett a SWIFT-rendszerből”

– közölte Smihal. Egyben megköszönte "az orosz központi bank tartalékjainak megbénítását".
 

Több nyugati ország és az Európai Unió kötelezettséget vállalt arra, hogy egyes orosz bankokat kizárnak a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból - jelentette be szombat éjjel az intézkedés egyik kezdeményezőjeként a brit kormány. A kommüniké öt pontból álló cselekvési programot is tartalmaz, és az első pont rögzíti a kötelezettségvállalást egyes - egyelőre meg nem nevezett - orosz bankok leválasztására a SWIFT-ről.

(Kiemelt képünk illusztráció.Fotó: AFP PHOTO / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY)


Tegnap 19:19

A jelenlegi amerikai kurzust Moszkva nemcsak a maga, de a világ számára is fő kockázatforrásnak tekinti, és fel szándékozik számolni Washington „dominanciájának maradványait” – hirdette meg Oroszország módosított külpolitikai koncepciója, amelyet pénteken hagyott jóvá Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A norvég fővárosban mintegy 800 kilogramm kokaint talált a rendőrség gyümölcsök közé rejtve, a skandináv országban korábban még soha nem bukkantak ilyen nagy mennyiségű szállítmányra – közölték a helyi hatóságok pénteken.