Ukrán hírszerzési információk: két orosz terv is van nukleáris katasztrófa előkészítésére

Oroszország már bombázta a zaporizzsjai atomerőművet, és rakétával támadta a harkovi fizikai intézetet is, ahol szintén található egy kísérleti atomreaktor.

2022. március 14., 07:27

Szerző:

Oroszország megpróbálja megfélemlíteni a világot, hogy aztán utána Ukrajnár hibáztathassa – írja a hromadske.ua. Ukrán újságírók kétfajta forgatókönyvről írnak, amelyek szerint Oroszország egy nukleáris katasztrófát készít elő.

Ezek az információk állítólag Kirill Budanovtól, az ukrán biztonsági szolgálat vezetőjétől származnak, aki szerint az első terv, hogy felgyújtják a radioaktív erdőket, így egy radioaktív felhő szállna fel, amely arra menne tovább, amerre a szél viszi, vagyis akárhova. 

A másik tervhez pedig a tüzérséget használnák fel, hogy felrobbantsanak egy nukleáris lerakatot. A következmény ugyanaz lenne.

„Az első, de a második esetben is az a cél, hogy Oroszoszág megvádolhassa Ukrajnát, és «náci» vagy «neonáci» formációit, amelyek tulajdonképpen nem is léteznek" – mondta Budanov.

Budanov megemlítette, hogy Oroszország már bombázta a zaporizzsjai atomerőművet, és rakétával támadta a harkovi fizikai intézetet is, ahol szintén található egy kísérleti atomreaktor.

Meg kell jegyezni, hogy a zaporizzsjai hidrometereológiai adatok szerint március 12-én reggel nyolc órától a sugárzási alap a városban és a régióban 10-15 mikro/óra tartományban van, azaz nem haladja meg a természetes határértéket.

Korábban a csernobili atomerőműben is szó volt egy provokációról, amelyet az orosz megszállók február 24-én, Ukrajna széles körű orosz inváziójának első napján foglaltak el. Március 8-án megtudták, hogy az állomás dolgozóit négy napig tartották túszként. Ebben az atomerőműben körülbelül 500 orosz katona volt ekkor, és 50 egységnek elégséges katonai felszerelés.

Március 9-én azt jelentették, hogy a csernobili atomerőművet és minden nukleáris létesítményt lekapcsoltak a villamos áramról, amely ugyebár a használt fűtőelemek hűtésére szolgál. Utólag pót-tápegységet üzemeltek be, de ezek csak 48 órát tudnak működni.

(Kiemelt kép: Emberek gyülekeznek Pripjaty városának főterén, hogy megemlékezzenek a csernobili katasztrófa 35. évfordulójára 2021. április 26-án. Fotó: AFP | Genya Savilov)