Több, mint százezer ukrán menekült vállalt munkát

Már több mint 101 ezer ukrajnai menekült kapott munkát Csehországban – közölte szerdán a Twitteren a cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium a munkaügyi hivatal nyilvántartására hivatkozva.

2022. augusztus 10., 17:25

Szerző:

Az Ukrajna elleni orosz támadás februári kezdete óta eltelt nem egészen fél év alatt összesen 409 ezer 400 ukrán menekült kapott speciális vízumot a cseh idegenrendészettől, amely 1 éves tartózkodásra, munkavállalásra, az egészségügyi és a szociális rendszer, valamint az iskolahálózat igénybevételére jogosít fel. Becslések szerint a menekültek közül mintegy 300 ezren tartózkodnak továbbra is Csehországban, a többiek részben visszatértek Ukrajnába, vagy Nyugatra távoztak.

A cseh általános iskolákba szeptembertől mintegy 40 ezer ukrán gyermeket írattak be szüleik.

A cseh kormány és a sajtó szerint Csehország célországnak számít az ukrajnai menekültek számára. Csehországban már a háború kirobbanása előtt is mintegy 210 ezer ukrán állampolgár dolgozott hivatalos engedéllyel. Az újonnan érkezett menekültekkel együtt így az ukránok képezik ma a legnagyobb külföldi nemzetiségi csoportot Csehországban.

(Kiemelt fotó: Mesefigurák társaságában talál menedéket ukrán zászló alá bújva egy kislány ChemiS kazah származású, Csehországban élő utcai művész prágai falfestményén 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
MTI/EPA/Martin Divisek)