Brutális rakétatámadás érte Ukrajnát: sok halott

Orosz rakétatámadás a lengyel határ melletti Lvivet, az onnan nem messze lévő Voliny megyét is támadták a megszállók, Luckban pedig a svéd SKF gyárát rombolták szét.

2023. augusztus 15., 18:27

Szerző:

Nagyszabású orosz rakétatámadás érte kedd hajnalban Ukrajna nyugati részét, Lvivet és az északnyugati Voliny megyét, a beszámolók szerint ez utóbbi régióban három ember meghalt - közölték helyi tisztviselők.

Egész Ukrajnában légiriadót rendeltek el mintegy két órán keresztül, amely hely idő szerint hajnali 2 óra körül (magyar idő szerint 1 órakor) kezdődött.
Andrij Szadovij lvivi polgármester a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról számolt be, hogy egy égő lakóház kiürítésére adtak utasítást.

A lvivi károk teljes mértéke egyelőre nem ismert. Korábban Makszim Kozickij, a terület kormányzója azt jelentette be, hogy „orosz rakéták csoportjai” tartanak a régió felé.

Az ukrán média arról számolt be, hogy a keddi támadás volt a legnagyobb a régió ellen azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta az országot.

Támadás érte a Lvivtől mintegy 150 kilométerre északra fekvő Voliny megyét is, amely határos Lengyelországgal. A térség székhelyén, Luckban halálos áldozatai voltak a légicsapásoknak. Jurij Pohuljajko, a megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy Luckban, egy ipari vállalat telephelyén áldozatokat is követelt a támadás. „Sajnos, a légicsapás következtében halálos áldozatok is vannak. Egyelőre három ember meghalt. Több sebesült kórházban van” - tudatta a politikus.

Később Carl Bjernstam, a svéd SKF csapágygyár szóvivője közölte, hogy a Luck elleni támadás során az SKF üzemében keletkeztek károk, és a gyár három alkalmazottja vesztette életét. Hozzátette, hogy a cég meg fogja vizsgálni a támadás nyomán az üzemben keletkezett károk következményeit, de hozzátette, hogy a hangsúlyt alkalmazottainak biztonságára helyezik. Az Ukrajinszka Pravda hírportál a cég legfrissebb pénzügyi jelentését idézte, amely szerint a világ legnagyobb ipari csapágygyártójának számító svéd vállalatnak mintegy 1100 alkalmazottja van Ukrajnában, és többségük a lucki üzemben dolgozik.

(Kiemelt kép: illusztráció. Ukrán mentőegységek dolgoznak egy orosz rakéta által eltalált lakóépület előtt Kijevben 2022. június 26-án. Fotó: Szergej Szupinszkij / AFP)