Dúl a kultúrkampf az ukránoknál a Krím félsziget visszaszerzéséért

Az ukrán államfő konkrét célt tűzött ki. 

2021. augusztus 23., 14:34

Szerző:

Elstartolt hétfőn a Krím félsziget orosz elcsatolásának témáját előtérbe helyező Krími Platform rendezvénysorozat. Az ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij a rendezvényt megnyitó csúcsértekezleten bevallotta, nemcsak a médiát, hanem az oroszokat is fel akarják korbácsolni, hogy újra tárgyalóasztalhoz üljön Ukrajna és Oroszország az elcsatolt Krím félsziget miatt. „A Krími Platform elnevezésű kezdeményezés végső célja az Oroszország által 2014 óta megszállva tartott Krím félsziget felszabadítása” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben.

Az államfő szavai szerint a Platform résztvevőinek közös erőfeszítéssel rá kell kényszeríteniük Oroszországot, hogy üljön tárgyalóasztalhoz a Krím Ukrajna fennhatósága alá történő visszatérésének megvitatására. „Ukrajna és én, személy szerint is, mindent megteszünk a Krím visszaszolgáltatása érdekében, hogy a Krím Ukrajnával együtt Európa részévé váljon. Ehhez minden lehetséges politikai, jogi, elsősorban diplomáciai eszközt felhasználunk” – idézte Volodimir Zelenszkij szavait az MTI.

A Krími Platform egy informális, konzultációkra és koordinációra szolgáló fórum Ukrajna nemzetközi partnereivel annak érdekében, hogy fellépjenek a Krím megszállásának következményeivel és az ebből adódó fenyegetésekkel szemben, és végül visszaállítsák a félszigetet fölött az ukrán ellenőrzést. Beszédében Zelenszkij kifejtette: a Platform elsődleges fontosságúnak tekinti azon nemzetközi politikai álláspontok erősítését, amelyek nem ismerik el a Krím státuszának megváltozását, valamint a terület elcsatolása miatt hozott szankciók megerősítését.

Emellett fontosnak mondta az emberi jogok védelmét, a biztonságot, a szabad hajózás szavatolását a Fekete- és az Azovi-tenger térségében, valamint a megszállás környezeti és gazdasági következményeinek leküzdését. Az ukrán elnök kijelentette: Ukrajna elismeri, hogy egyedül sohasem lesz képes visszaszerezni a Krímet, ezért ehhez partnerei hatékony támogatására, és valódi tettekre van szüksége.

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (b) meglátogatja a a frontvonalat az ukrajnai Donbassban, 2021. június 9-én. Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat/Anaduolu/AFP) 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.