Lelőhetetlennek hitt orosz rakéták sorozatát kapta le az ukrán légvédelem

Hiába hiperszonikus az orosz Kinzsal rakéta, ha az ukránok nyugati Patriot rendszerei látszólag könnyen végeznek velük. A legújabb adatok szerint márpedig ez a helyzet.

2023. május 16., 16:18

Szerző:

Kijev legújabb jelentése szerint már sorozatban hat orosz, hiperszonikus Kinzsal-rakétát lőtt le, egyetlen éjszaka alatt hétfőn és kedd hajnalban.

Ezzel a Reuters jelentése szerint is megkérdőjeleződött az orosz propaganda szerint „legyőzhetetlen” modern, hiperszonikus rakéták szerepe a háborúban.

Mint ismert, a Kinzsal levegő-föld rakéták a hangsebességnél tízszer gyorsabban repülnek, és általában vadászgépről lövi ki őket az orosz légierő, sokszor ukrajnai, civil célpontokra. A rakéta hagyományosan az orosz hadiipar büszkeségeként volt hirdetve, ráadásul alapvetően taktikai, nukleáris robbanófejek szállítására tervezték, az orosz-ukrán háború során azonban konvencionális támadásokra használták fel.

A kijevi hadvezetés jelentése szerint azonban kedden hajnalban először sikerült egy egész sorozat kilőtt Kinzsalt a légvédelemnek egymás után, sorban leszednie, ezzel megkérdőjelezve azok hirdetett, technikai fölényét. Miközben az ukrán vezérkari főnök, Valerij Zaluzsnyij azt nyilatkozta, mind a 6 kilőtt, Kinzsal rakétát elpuszították, az orosz hadsereg saját médiája, a Zvezda állítása szerint az egyik hiperszoniikus rakétájuk kilőtt egy teljes, ukrán, de amerikai rendszerű Patriot légvédelmi rendszert.

Az oroszoknak az állítást nem sikerült légi- vagy műholdfelvételekkel alátámasztaniuk. Zaluzsnyij ezzel szemben azt állította, nem csupán a hat Kinzsalt lőtték le, de további kilenc, tengeralattjáróról indított orosz Kalibr cirkáló rakétát is.

Ennek ellenére a nagyobb városok, így Kijev elleni támadásoknak voltak sérültjei, de Szerhij Popko a főváros katonai parancsnoka hangsúlyozta, ahhoz mérten, hogy ez volt a legsűrűbb és legnagyobb támadás a város ellen hiperszonikus rakétákkal, a veszteségek minimálisak, és csak a kisebb pusztítást okozó orosz fegyverek értek célba.

Michael Kofman, az orosz-ukrán háborút rendszeresen követő, egyik szakértő viszont korábban már kifejezte, a kezdetektől fogva eltúlzottnak érezte a Kinzsal-rakétáknak tulajdonított, mitikus erőt, szerinte önmagában az, hogy a rakéták hiperszonikusak, 2022-23-ban már nem jelenti, hogy különlegesek lennének, sokkal inkább a már régóta orosz szolgálatban lévő Iszkander-M rakéták modern, módosított változatának kell tartanunk őket a háborús tapasztalatok alapján.

(Kiemelt kép: Kinzsal rakétákat szállító orosz MiG-31-es vadászgépek repülnek a Vörös tér felett a moszkvai Győzelem napi katonai parádén 2018. május 9-én. Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

 

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.