Bevetették Ukrajnában a Gazprom magánhadseregét

Bahmutnál harcolnak az orosz állami gázóriás zsoldosai. Ezzel a vállalat már nemcsak áttételesen, az exportbevételeivel támogatja Moszkva ukrajnai invázióját, hanem ténylegesen, tevékenyen beszállt a háborúba.

2023. május 16., 13:02

Szerző:

Vlagyimir Putyin az orosz hadsereg mellett magánhadseregeket is bevet az ukrajnai invázióban, köztük lehet az orosz állami gázóriás, a Gazprom Potok nevű magánhadserege is – írja a hvg360. A legnagyobb és legismertebb ilyen brigád, a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin, miután évek titkolózását követően tavaly szeptemberben a nevére vette a seregét, bizonyos értelemben médiasztárrá is vált. Április végén egy telegramos interjúban

Prigozsin nyíltan arról beszélt, hogy nem az övé az egyedüli orosz zsoldossereg, mely Bahmutnál harcol.

A Wagner-vezér a közel félórás videóban azt fejtegette, hogy a várost egy Potok nevű magánhadsereg is ostromolja. Azt mondta, közülük több harcossal találkozott, ők koszosak és kimerültek voltak, féltek, és a fegyvereikre és az egyenruhájukra panaszkodtak. Azt is elmondta, hogy

a Potok a Gazprom egysége.

Bár Prigozsin állításait alapból érdemes fenntartásokkal kezelni, több jel is arra mutat, hogy a szóban forgó zsoldossereg tényleg az orosz gázóriásé – írja a lap. Korábban is szállingóztak róluk információmorzsák, az elmúlt hónapokban több olyan fotó és videó is napvilágot látott, melyeket állítólag az ukrán fronton harcoló orosz katonák készítettek, és melyek arra utalnak, hogy a Gazprom közeléből önkéntes katonai egységek nőttek ki.

Ehhez az orosz kormány jogi alapot is teremtett, és nem fű alatt: Mihail Misusztyin miniszterelnök február negyedikén engedélyezte egy privát biztonsági szervezet alapítását a Gazprom Nyeftnek, a gázcég olajipari leányának. Az ukrán hírszerzés pedig még abban a hónapban azt állította, hogy a magánhadsereg megalapítása meg is történt. A személyzet eredetileg a gazpromos leányvállalat olajkútjainak, raktárainak és finomítóinak őrzésével megbízott fegyveres biztonsági szolgálat volt. Egyes elképzelések szerint az egységet a háborúban is csak objektumok őrzésére használták volna, de ennek ellentmond Prigozsin interjúja. Ebben a Wagner-vezér arról is beszél, hogy a potokosok között valaki azt vallotta, átverték, azt mondták neki, gyárépületet fog őrizni Luhanszkban, nem a frontra vezénylik ki.

Prigozsin szerint a potokosok harc közben el is hagyták pozícióikat, cserbenhagyva a Wagnert. A már idézett interjúban arról is beszélt, a potokosok zsoldja olyan magas, hogy ha a többi magánhadsereg is ennyit fizetne a zsoldosainak, akkor „szétesne az ország.” Igaz, a Wagner-vezérnek érdekében is állhat befeketetíeni riválisait – teszi hozzá a hvg360.

Ukrajna a fenti jelentésekre mutatva újult erővel ösztönzi arra Európát, hogy szakítson meg minden kapcsolatot az orosz gázcéggel. German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter azt mondta a Politicónak, hogy a magánhadsereg indításával a Gazprom a tisztán kereskedelmi tevékenységet végző vállalatok kategóriájából kilépve tettestárssá vált az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnök elkövetésében. Azt is mondta, hogy egy cég, melynek pénzével háborús bűnöket és gyilkosságokat finanszíroznak, nem lehet egy civilizált piac része. Amíg a Potokról szóló jelentéseket független források nem erősítik meg, addig azonban reálisan nem fog felmerülni a Gazprom árujának szankcionálása – és lehet, hogy azután sem.

Magyarország továbbra is vásárolja az orosz gázt, elsősorban a hazánkba déli irányból belépő Török Áramlat csővezetéken. Mivel hosszú távú szerződésünk van, és a magyar kormány oroszbarátsága közismert, meglepő lenne, ha felrúgnánk a megállapodást. Ráadásul

Szijjártó Péter áprilisban jelentette be, hogy a Gazpromnak opciója van arra, hogy idén a szerződéses mennyiségen felül, pluszban is szállítson még gázt Magyarországra.

Ugyanakkor nem mi vagyunk az egyedüli, megmaradt oroszkuncsaftok az EU-ban, Ausztria és Szlovákia is vásárol még a Gazpromtól – írja a lap.

(Kiemelt képünk: Kiemelt kép: Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója és Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszter Szentpéterváron 2021. június 3-án. Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.