Szijjártó: ha az EU ársapkát vezet be a földgázra, módosítanunk kell a Gazprommal kötött szerződést

Szijjártó Péter úgy gondolja, hogy a földgázra bevezetett ársapka mindenképp érinti a kormány Gazprommal kötött hosszú távú megállapodását. 

2022. december 15., 16:02

Szerző:

Szijjártó Péter az ATV kérdésére egy csütörtöki, az ománi külügyminiszerrel tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy amennyiben hétfőn, az EU energiaügyi minisztereinek tanácsülésén az a döntés születik, hogy az Európai Unióban ársapkát vezetnek be a földgázra, akkor Magyarországnak módosítania kell a Gazprommal kötött gázvásárlási megállapodását.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: ugyan az Európai Tanács úgy döntött, hogy az ársapka nem érintheti a hosszútávú szerződéseket, ha a rottendami tőzsdei ár kalkulációjával „avatkozik bele az uniós gázársapka, az érinti a mi hosszútávú gázszállítási szerződésünket is, ez ennyire kristálytiszta.” 

Szijjártó Péter azt jó hírnek nevezte, hogy miután beszélt az orosz energiaügyi miniszterrel telefonon, és kérte tőle, hogy legyenek nyitottak a szerződés módosítására, pozitív választ kapott Alexszandr Novak miniszterelnök-helyettestől. „Így Magyarország energiaellátásának a biztonságát garantálni tudják a jövőben is” – jelentette ki a külügyminiszter.

Minél több forrás minél több útvonalon, ez a célkitűzés

Továbbá hangsúlyozta, hogy a kormány a diverzifikáció jegyében igyekszik minél több forrásból energiaforrást vásárolni, ám ugyanakkor ez nem arról szól, hogy egyes forrásokat kizárnak. Katarban az MVM és a Katar Energy, „a világ egyik legjelentősebb energiacége” között politikai megállapodás született. 

„Így megindulhatnak a tárgyalások a földgázbeszerzésről, és ha sikerül üzletileg jól működő modellt felállítani, akkor a horvátországi LNG-terminál kapacitásának bővítésével reális lehetőség van arra, hogy a katari, illetőleg az ománi cseppfolyósított földgázt integráljuk a magyar energiaellátás rendszerébe” – magyarázta Szijjártó Péter, és hangsúlyozta: a kormány ezzel nem más forrást akar kiiktatni. A tárgyalások azért indultak, hogy Magyarország biztonságban legyen; minél több forrásból tud földgázt és kőolajat venni, annál jobb, fogalmazott a miniszter.

(Kiemelt képünk: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a kanadai CAE Csoport beruházásának bejelentésén Budapesten, a minisztériumban 2022. december 15-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A nyudíjasok száma évről évre növekszik, ahogy a várható élettartam is, és egyre kevesebb az olyan aktív korú dolgozó, aki az időseknek nyújtott ellátásra fordítandó összeget kitermeli. Éppen ezért a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, több országban vezetnek be olyan intézkedéseket, amelyek a nyugdíj részleges megadóztatásával járnak.