Az ukránok a terrorbombázás alatt nekiláttak drónokra vadászni

Terjednek az iráni Sahíd öngyilkos drónok műszaki leírásai, és nem egy kijevi polgár úgy gondolja, saját puskával is minél többet megpróbál becélozni. Volt, hogy rendőr is szedett le a szerkezetekből becsapódás előtt, de főleg az ukrán hadsereg végzett közöttük pusztítást.

2022. október 17., 18:46

Szerző:

Október 17-én ismét súlyos terrorbombázás ért több ukrajnai várost, köztük Kijevet is. Az október 10-i orosz akciótól ez annyiban különbözött azonban, hogy – talán a harctéren is nagyon szükséges, nagy rakétákkal spórolva – az orosz hadsereg most szinte kizárólag iráni gyártmányú Sahíd kamikaze-drónokkal próbálta a legnagyobb pusztítást és rémületet elérni a civil lakosságban.

A Sahídok azonban a rakétáknál jóval sebezhetőbb, bár általában pontos szerkezetek is. Nagy előnyüknek számít, hogy az öngyilkos, avagy kamikaze drónok a profi légvédelem által használt hőkamerák jelszintje alatt tudnak mozogni, ezért azok számára nagyon nehezen bemérhető célpontok.

Ennek a hiányosságnak a pótlására az ukrán közösségi médián elkezdett terjedni a rettegett drónok műszaki leírása, kijelölve gyenge pontjaikat. Számos bejegyzésben arra biztatják az embereket, akinek van puskája, esetleg kalasnyikov gépkarabélya, az próbálja akkor levadászni az égen megjelenő kamikaze drónokat, amikor azok szabad szemmel is láthatóvá válnak.

Van aki ennek elég egyszerűen vágott neki, reggeli ébredés után, vadászpuskával, a panelerkélyre kiállva. (Frissítés: Erről azóta kiderült, hogy egy korábban készült fotó, amit a Twitter-oldal mémként posztolt most).

Voltak azonban ennél komolyabb versenyzők is. A kijevi rendőrség beosztottjai például rendszeresített karabélyukkal egy az AP amerikai hírügynökség Twitterre is feltöltött videófelvételének tanúsága szerint már rendszeresen látnak el légvédelmi feladatokat:

És a belarusz, ellenzéki Nyehtához is eljutott egy felvétel a rendőrök és a Sahíd robbanódrónok harcáról:

Egy másik videón a folyamat sokkal tisztábban látszik, ugyan belelőhettek a drónba, de az így is egy épületre zuhant rá:

Természetesen az ukrán hadsereg profi légvédelme a keleti fronton sokkal profibban képes kezelni a helyzetet, az általuk ott használt légvédelmi precíziós rendszerekből viszont, úgy tűnik, a városokba még nem jutott.

Ezért több ukrán vezető is kifejezetten azt kérte, a polgárok hathatós védelmére biztosítsanak nekik a nyugati szövetségesek komplex, a drónok ellen is hatékony légvédelmi rendszereket.

Az iráni Forradalmi Gárda külföldi operációi részére fejlesztett Sahíd 129 pilóta nélküli harci repülő 2005-ben készült el, 2014-ben már bevetették a szíriai polgárháborúban is. Teherán szövetségese, az Aszad-rezsim Damaszkuszban és Ghútában is használta azt az arab öbölállamok és a nyugati szövetségesek által is támogatott szíriai lázadók ellen.

2022 őszén pedig az ukrajnai fronton, orosz kézben is megjelentek a Sahídok, igaz, az iráni rezsim tagadja, hogy eladta volna őket Oroszországnak. Az ukrán kormány mindezt nem hiszi el, ezért a diplomáciai kapcsolatokat is leminősítette Iránnal, és Zelenszkij elnök adminisztrációja szeretné elérni, hogy a nyugati országok is vezessenek be emiatt szankciókat az Iszlám Köztársaság ellen. A helyzetre jellemző, hogy az oroszok maguk is rejtegetni igyekeznek, hogy Irántól kapták a gyilkos eszközöket. 

A Sahídok mellett Oroszországnak vannak saját fejlesztésű kamikaze drónjai is, a legtöbbet Kijev és más ukrán városok (Szumi, Zaporizzsja, Odessza) felett a Gerany-2-ből láttak eddig.

(Kiemelt kép: Kiemelt kép: Ukrán rendőr céloz a levegőben közeledő öngyilkos drónra Kijevbe 2022. október 10-én. Fotó: Yasuyoshi CHIBA / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.