A leggazdagabb ukránok tömegével hagyják el Kijevet

Aki teheti, menekül.

2022. február 14., 15:34

Szerző:

Február 13-án körülbelül 20 charterjárat és a leggazdagabb ukrán üzletemberek tulajdonában álló magángép hagyta el Kijevet – számol be az Ukrajinszka Pravda alapján a Meduza orosz hírportál.

Vasárnap a Forbes-lista első helyén szereplő Rinat Ahmetov, és a szintén előkelő helyet elfoglaló Borisz Kolesznyikov gépei is elhagyták Ukrajnát. A Pravda cikke alapján Ahmetov maga már január 30-án elhagyta az országot. Kolesznyikov korábban úgy fogalmazott, hogy Ukrajnában tartózkodik, és nem tervez távozni onnan.

Az Ellenzéki Platform nevű ukrán politikai szövetség vezetője, a szintén kiemelkedő vagyonú ukrán üzletember Igor Abramovics a cikk forrásai alapján 50 személyre rendelt repülőgépet, amellyel a párttársai családját és üzletfeleit szállították Kijevből Bécsbe.

Ahogyan arról a 168 Óra is folyamatosan beszámol, az orosz–ukrán krízis tavaly november óta egyre mélyül, amióta Oroszország atrocitásokra hivatkozva több mint 100 ezer katonát vont össze Ukrajna határainál. Washington szerint az orosz invázió bármelyik pillanatban bekövetkezhet, Moszkva viszont tagadja, hogy támadásra készülne. Ennek ellenére korábban egy igen szigorú feltétellistát állított össze az USA, illetve a NATO számára, amivel szerinte a békét garantálni lehet a térségben.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons / Anastasiya Fedorenko)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.