„Ukrajna teljesítette a feltételeket” - szabad az út az EU-ba?

A német kormány szerint Ukrajna teljesítette a feltételeket, így megkezdheti az uniós csatlakozási tárgyalásokat.

2024. május 30., 13:56

Szerző:

A német kormány szerint Ukrajna teljesítette azokat a feltételeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy ténylegesen megkezdődjenek a tárgyalások az Európai Unióhoz való csatlakozásról - közölte csütörtökön Anna Lührmann európai és klímaügyekért felelős német államminiszter az atv.hu beszámolója szerint.

„A német kormány véleménye szerint Ukrajna teljesítette az összes feltételt ahhoz, hogy júniusban megkezdhesse az uniós csatlakozási tárgyalásokat. Ezért sürgetjük az összes tagállamot, hogy gyorsan állapodjanak meg a tárgyalások keretéről” – mondta Lührmann a dpa német hírügynökségnek.

Az EU-tagországok vezetői decemberben megállapodtak abban, hogy megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, és megerősítették elkötelezettségüket, hogy amíg szükséges, továbbra is erőteljes támogatást nyújtanak az országnak. A tárgyalások tényleges elindításához azonban a tagállamok feltételül szabták, hogy Kijev teljesítsen minden reformkövetelményt - írja az MTI.

Az Európai Bizottság legutóbbi jelentése szerint Ukrajna elmarad bizonyos reformok végrehajtásában, különösen a korrupció elleni küzdelem és a kisebbségek védelme terén. 

Ukrajna már nagyon küzd a korrupció ellen

„A kijevi parlament most hagyott jóvá két korrupcióellenes törvényt a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal személyzetéről és a vagyonnyilatkozatról, valamint elfogadta a nemzeti kisebbségekről szóló módosított törvényt is, amely a Velencei Bizottság fennmaradó ajánlását tartalmazza. Ez a törvény lehetővé teszi a kisebbségi nyelvek nagyobb mértékű használatát az iskolákban, a könyvkiadásban és a nyilvános rendezvényeken. A nemzeti kisebbségi csoportok máris pozitívan reagáltak erre a törvényre, és a mi első értékelésünk is pozitív” – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban tavaly decemberben.

A bizottság elnöke szerint, ha ezeket az intézkedéseket hatékonyan végrehajtják, akkor már a legtöbbet teljesítették a csatlakozáshoz szükséges reformfeltételekből 

„Ukrajna kemény munkával bizonyítja, hogy mennyire fontosak számára az unió értékei, így nekünk is hasonlóan kell cselekednünk”

jelentette ki decemberben.

Ukrajna ügye az EU-csúcs központi témája

Az EU-csatlakozás kérdése később is előkerült. Az ukrán elnök a márciusi EU-csúcson országa uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdésének fontosságát hangsúlyozta.

„Ez az egyik kulcseleme annak, hogy motiváljuk népünket az Oroszország elleni harcban. Ukrajna teljesíti a reformokra vonatkozó kötelezettségvállalásait, az ukránoknak pedig látniuk kell, hogy az EU egyre közelebb kerül”

 – tette hozzá Zelenszkij.

 

(Fotó: Stringer / UKRAINIAN PRESIDENTIAN PRESS SERVICE / AFP)