Olyat lépett Dánia, amit még senki: Ukrajna megkapja a teljes tüzérségét

Az ukrán haderő jelenleg súlyos tüzérségi lőszerhiánnyal küzd, ezt Dánia részben orvosolni szeretné teljes tüzérségi lőszer- és fegyverkészletének felajánlásával – írja a Portfolio.

2024. február 19., 13:32

Szerző:

Azt pontosan nem tudni, mennyi 155 milliméteres tüzérségi lőszer van készleten, de Dánia az összeset odaadja Ukrajnának. Emellett küldenek még legalább egy tucat CAESAR önjáró tarackot és ismeretlen mennyiségű aknavetőt is.

A felajánlás azért is érdekes, mert bár számos európai ország emlegeti, hogy kulcsfontosságú kérdés szavatolni az ukrán haderő győzelmét, egyetlen ország sem volt hajlandó még ilyen szinten belenyúlni saját készleteibe, hogy támogassa is azt – írja a lap.

Visszavonulnak az ukránok

Ahogyan arról beszámoltunk, az ukránok visszavonultak a stratégiai fontosságú Avgyijivka városából.

„Az ukrán védelmi erők emberéletek megmentése és a hadműveleti helyzet javítása érdekében visszavonultak a Donyeck mellett fekvő Avgyijivka Zenit elnevezésű állásából a város délkeleti külterületére” – jelentette be pénteken Olekszandr Tarnavszkij, a délkelet-ukrajnai szektorban (Tavria) szolgálatot teljesítő ukrán csapatok parancsnoka.

A katonai vezető hozzátette: az ukrán erők jelenleg csapatokat csoportosítanak át, és erősítik az alegységeiket. Szavai szerint több hónapos szembenállás után született meg a döntés a visszavonulásról.

„Ezt a pozíciót mindaddig megtartottuk, amíg lehetővé tette az ellenség hatékony megfékezését és megsemmisítését. Taktikailag ennek az állásnak az elfoglalása nem biztosít stratégiai előnyt az ellenségnek, és nem változtat a helyzeten az avgyijivkai védelmi műveleten belül. Jelenleg folyik a csapatok átcsoportosítása, az utánpótlás és az alegységek új pozíciókba rendezése. Tervben van az alegységek megerősítése” – fűzte hozzá.

Nem bírják a nyomást az ukránok

Az avgyijivkai szektorban harcoló harmadik ukrán önálló rohamdandár a Facebookon közölte, hogy legalább 15 ezer orosz katona harcol ellenük ezen a frontszakaszon, s az oroszok veszteségei ellenére továbbra is rendkívül nehéz a helyzet.

„Dandárunk súlyos vereséget mért az orosz fegyveres erők 74. és 114. önálló gépesített lövész dandárjaira” 

– írták hozzátéve, hogy becslések szerint mintegy 4200 orosz katona halt meg, vagy szenvedett sérüléseket.

Az ukrán rohamdandár a Telegramon arról is hírt adott, hogy az orosz hadsereg foszfor tartalmú bombákat vet be az Avgyijivkát védő ukrán csapatok ellen. Olekszandr Borgyin, a dandár szóvivője egy tévéműsorban azt mondta, hogy 250 kilogramm és fél tonna súlyú légibombákat dobnak le naponta legalább ötvenszer. A dandár közlése szerint a foszforos bombáktól üzemanyagtartályok gyulladtak ki, és sűrű, mérgező füstben áll a város kokszgyára.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken, az orosz hadsereg Avgyijivka elfoglalására tett kísérletével kapcsolatban leszögezte: a katonai vezetéstől mindenekelőtt az ukrán katonák életének megmentését követeli meg. „Emlékszünk arra, mit tesz Oroszország városainkkal és falvainkkal: addig nem nyugszanak, amíg teljesen el nem pusztítanak minden élőlényt, ami ott van. Embereink, katonáink hősiesen védik a stratégiai létesítményeket, és azokat a logisztikai útvonalakat, amelyeken előretörhet az ellenség” – fogalmazott, kiemelte: „a hadseregünk a legfontosabb, amink van, ezért a lehető legkisebb emberveszteségre kell törekednünk”.

 

Leváltotta a népszerű parancsnokot

Ahogyan arról beszámoltunk, Volodimir Zelenszkij február elején leváltotta a katonák körében és a hátországban is rendkívül népszerű főparancsnokot, Valerij Zaluzsnijt.

Zelenszkij a bejegyzésében – amelyhez egy Zaluzsnijjal készült közös képet csatolt – azt írta: „Megköszöntem neki Ukrajna védelmét az elmúlt két évben. Azt is megbeszéltük, hogy ki kerülhet Ukrajna fegyveres erőinek megújított vezetésébe.” Az elnök hozzátette, találkozójukon azt javasolta, hogy Zaluzsnij „maradjon a csapat tagja”.

Mint arról hónap elején beszámoltunk: több híresztelés is azt állította, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elbocsátotta az ukrán vezérkari főnököt. Az ukrán katonák kiakadtak és szerintük jobb lenne, ha rájuk bíznák a háborút és Zelenszkij nem veszélyeztetné az állambiztonságot. Mint kiderült, a múlt idő nem bizonyult igaznak, az elnök viszont már döntött Zaluzsnij elbocsátásáról, csak az időpont volt kérdéses. Sőt, az Euronews arról értesült, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a teljes ukrán vezetés cseréjét fontolgatja.

Arról is írtunk, hogy az elnök döntése megosztja a fronton harcolókat: A KyivPostnak nyilatkozó katonák szerint az ukrán elnök – esetleges Zaluzsnyij leváltási terveivel – a nemzetbiztonság elé helyezi saját és kormánya népszerűségét a választók körében. Valerij Zaluzsnij ukrán katonai parancsnok támogatása közel általános a katonák körében, és Volodimir Zelenszkij elnök esetleges terve a leváltására, ha létezik, veszélyes a nemzetbiztonságra és a háborús erőfeszítésekre – közölték a megkérdezett katonák.

(Kiemelt kép: ukrán katonák egy 155 mm-es CAESAR önjáró tarackot készítenek fel a tüzelésre Dél-Ukrajnában, 2024. február 14-én. Fotó: Genya SAVILOV/AFP)

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.