Újraválasztották Bassár el-Aszad szíriai elnököt, valószínűleg csalással

Az ellenzék illegálisnak minősítette a szavazást.

2021. május 28., 16:03

Szerző:

A hivatalos eredmény szerint óriási többséggel Bassár el-Aszad elnök nyerte meg a szíriai elnökválasztást. El-Aszad így negyedik hétéves mandátumát kezdheti meg. Az ellenzék később illegálisnak minősítette a voksolást.

Aszad a voksok 95,1 százalékát szerezte meg, a részvételi arány 78,6 százalékos volt – közölte Hamúd Szabbag parlamenti elnök. A szíriai állami tévé tudósításai szerint az ország különböző városaiban sokan ünnepelték Aszad győzelmét.

A választást csalásnak minősítette mind a szíriai ellenzék, valamint több külföldi ország is: az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Törökország, valamint az Európai Unió. A szíriai ellenzékhez tartozó Hádi al-Bahra, a szíriai alkotmányozó bizottság társelnöke a Twitteren azt írta: „a választást törvénytelenül tartották meg, a felelősök kénytelenek voltak meghamisítani és manipulálni annak eredményeit". Bahra vitatta a hivatalos közlések hitelességét, amely szerint a választásra jogosult szírek 78,6 százaléka adta le voksát. Jahja al-Arídi ellenzéki szóvivő szerint az elnökválasztással „semmibe vették Szíriát és népét". Arídi szerint a voksolás hasztalanná tette az erőfeszítéseket a szíriai válságrendezésre a nemzetközi határozatokkal összhangban.

A választást szerdán Szírián belül csak a kormányerők ellenőrizte területeken tartották meg. A polgárháború tíz évvel ezelőtti kirobbanása óta az arab országban ez volt a második elnökválasztás, amelyet az ellenzék és a szíriai kurdok is elutasítottak.

Aszad családja és a kormányon lévő Baasz párt öt évtizede irányítja Szíriát, ahol 2011-ben polgárháború tört ki. A konfliktusba – amely már több mint 380 ezer halálos áldozattal járt – terrorszervezetek és külföldi hatalmak is beavatkoztak, de az Oroszország és Irán által támogatott Aszad-kormány mostanra az ország legnagyobb része felett visszaszerezte az irányítást.

Nem meglepő, hogy Vlagymir Putyin orosz elnök az elsők között gratulált pénteken Aszadnak. A Kreml közlése szerint a moszkvai táviratban a választási győzelmet Putyin úgy értékelte, hogy az megerősíti Aszad „politikai fennhatóságát" és polgártársai bizalmát irányában. Irán is sietett gratulálni Aszadnak. Külügyminisztériumi nyilatkozatában Teherán Aszad mellett a szír népnek is gratulált a választás sikerességéhez, a tömeges részvételhez és a győzelemhez, amely – így a közlemény – „fontos lépés a béke megteremtése felé".

Szintén gratulált Kína is, amely nagy pártfogója a szír elnöknek. „Kína és Szíria hagyományosan jó barátok" – jelentette ki egy pénteki sajtótájékoztatón Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő. „Kína eltökélten támogatja Szíriát szuverenitásának, függetlenségének és területi integritásának megóvásában."

(Kiemelt kép: Bashar Assad támogatói ünnepelnek Damaszkuszban, 2021. május 28-án. Fotó: Sputnik/AFP | Mikhail Voskresenskiy)