Újraindult a forgalom a kabuli repülőtéren

Hétfőn többen is lezuhantak az éppen felszálló repülőről.

2021. augusztus 17., 06:59

Szerző:

Újraindult a forgalom a kabuli nemzetközi repülőtéren – jelentette be Hank Taylor amerikai tábornok hétfőn a Pentagonból. A korábban kaotikussá vált helyszínen, amelynek kifutópályáit az Afganisztánból menekülni próbáló emberek ezrei ellepték, olyannyira súlyossá vált, hogy hétfő délután több órára fel kellett függeszteni a járatok indítását és fogadását – írta az MTI.

Több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil hatolt be a kabuli nemzetközi repülőtérre, a kialakult káoszban legalább hét ember életét vesztette. Néhányan azután lelték halálukat, hogy lezuhantak egy C-17-es típusú amerikai katonai szállító repülőgépről, amelynek belekapaszkodtak az oldalába a felszállás előtt. Az esetről, amely során a repülőről többen is lezuhantak, ebben a cikkben számoltunk be részletesebben. 

Azt követően, hogy újraindult a forgalom a repülőtéren, leszállt a német légierő A400M típusú szállító repülőgépe, amelynek feladata a német állampolgárok evakuálása Afganisztánból – közölték biztonsági források. Berlin ígéretet tett arra is, hogy segít annak a sok afgánnak, akik különböző minőségben dolgoztak a német kormánynak, beleértve a katonai műveleteket is, és akiket most a tálibok üldöznek. Az üzbég főváros, Taskent az evakuálás német központja. A Kabulból érkező járatok először ott állnak meg, majd az utasok civil járatokkal utaznak tovább Németországba.

(Kiemelt kép: Menekülni vágyók kapaszkodnak fel egy C-17-es típusú amerikai katonai szállító repülőgép oldalára a kabuli nemzetközi repülőtér kifutópályáján 2021. augusztus 16-án. Forrás:  AP/Verified UGC)