Újabb várost foglaltak vissza az ukránok

A fővárostól mindössze 20 kilométerre fekvő város fontos stratégiai pont lehet.

2022. március 28., 18:20

Szerző:

A Kijevtől északnyugatra fekvő Irpiny város polgármestere közölte, az ukrán erők hétfőn visszavették a város teljes ellenőrzését az oroszoktól. 

A fővárostól mindössze 20 kilométerre fekvő városban zajlanak a Kijev jövőjéért vívott legfontosabb harcok. Oleksandr Markuscsin polgármester a közösségi médiában közzétett videóbejegyzésében kijelentette: 

„Ma jó hírünk van – Irpiny felszabadult”.

„Tisztában vagyunk vele, hogy további támadások érik majd városunkat, és bátran meg fogjuk védeni” – tette hozzá. A BBC ugyanakkor jelezte, hogy mint a legtöbb hasonló háborús fordulatot, nem tudták független forrásból ellenőrizni. 

(Kiemelt kép: illusztráció. Megrongálódott harcjárművek Irpinyben 2022. március 13-án. Fotó: Andrea Filigheddu / NurPhoto via AFP)

Tegnap 21:59

Nem szabad megfosztani a nőket jogaiktól a reproduktív jogok területén, az Európai Unió kötelezettséget vállal arra, hogy az emberi jogokat, köztük a nők és a lányok jogait minden körülmények között védelmébe veszi – jelentette ki Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős tagja Strasbourgban hétfőn.