Újabb túszokat ejtett az Iszlám Állam

Az iszlamista terrorista erők négy újabb külföldi túszt fogtak el Aleppo közelében, így már legalább 20 külföldivel zsarolhatják az ellenük fellépő országokat – írja a The Guardian.

2014. augusztus 22., 05:30

A legutóbb elfogott túszok között van két olasz nő, egy dán és egy japán állampolgár, akiket Szíria legnagyobb városánál ejtették túszul. Van köztük riporter, fotós és segélymunkás is, és már átszállították őket az Iszlám Állam főhadiszállására az észek-szíriai Rakka városába – derül ki a The Guardian cikkéből.

A túszejtés komoly üzletet jelent az iszlám szélsőségeseknek, akik az elmúlt hat hónapban legalább 10 túszt – köztük dán, francia és spanyol nemzetiségűeket – engedtek el hosszas tárgyalás után.

Egy korábbi túsz szerint az a brit származású férfi, aki a szerdán megjelent videón megöli az amerikai újságírót, James Foley-t egyike azoknak, akik őt is őrizték őt Rakkában. Szerinte a brit terrorista intézi a tárgyalásokat a családdal legfőképp e-mail útján.

Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter bejelentette, hogy bűnügyi vizsgálat indult James Foley az Iszlám Állam (IÁ) terroristái által Szíriában végrehajtott brutális meggyilkolásának ügyében.

„Azoknak, akik ilyen cselekményeket követnek el, valamit meg kell érteniük: azt, hogy ennek az igazságügyi minisztériumnak, ennek a védelmi minisztériumnak és ennek a nemzetnek nagyon hosszú az emlékezete és a keze nagyon messzire elér” – mondta a miniszter. – „Nem feledjük, hogy mi történt és ezeket az embereket így vagy úgy, de el fogjuk számoltatni”.

Holder bejelentése egyúttal nyitva hagyta az elvi lehetőséget az előtt is, hogy az Egyesült Államok katonai eszközökkel vegyen elégtételt a történtekért. A nyilatkozatot megelőzően az Egyesült Államok fokozta az IÁ elleni légicsapásokat. Az amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) csütörtöki közleménye szerint augusztus 8. óta 90 ilyen bevetés történt, közülük 57 a moszuli gát közelében. A Pentagon emellett fontolóra vette, hogy újabb katonákat küldjön Irakba.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.